Čak 77 odsto Srba kupuje onlajn

Građani Srbije u sve većoj meri vide internet kao praktičan kanal za kupovinu, pa 77 odsto njih već šopinguje onlajn, pokazuje najnovije istraživanje MasterIndex Srbija 2017, studija o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica u zemlji.

Prema rezultatima studije, sprovedene u aprilu 2017, svaki treći kupac u Srbiji plaća onlajn makar jednom mesečno.

Generalno, muškarci su za nijansu aktivniji onlajn kupci od žena – 51,5 posto u poređenju sa 48,5 procenata, dok se ispitanici starosti između 45 i 59 godina najčešće opredeljuju za veb prodavnice (29 odsto), navodi se u saopštenju kompanije Masterkard.

Artikli koji se najčešće kupuju su odeća (54 odsto ispitanika), električni uređaji (30%) i knjige (24%). Ove godine je dostava hrane takođe dospela na listu (8,0%), zajedno sa pretplatom na medijske usluge (6,0%) i plaćanjem onlajn kurseva (6,0%).

Interesantno je to da su građani prepoznali internet kao dobru zamenu za čekanje u redovima, pošto je 51 posto ispitanika izjavilo da mesečne komunalne račune plaća onlajn, a to je značajan skok sa nivoa od 18 procenata iz 2016.

Iako je plaćanje pouzećem i dalje najčešći metod plaćanja, njegova upotreba je opala sa 47 procenata na 43 posto. Platne kartice koristi 41 odsto ispitanika, dok su e-banking i m-banking preferirana metoda plaćanja za 29 procenata ispitanika.

Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Masterkard, kaže da onlajn kupovina nosi sa sobom neprevaziđen nivo komfora i praktičnosti, što je jedan od razloga zašto ona svake godine postaje sve popularnija.

„MasterIndex Srbija je pokazao da je 70,7 odsto onlajn kupaca uvereno u sigurnost onlajn kupovine, a kada se uporedi sa prošlogodišnjih 28 odsto kupaca koji su izjavili isto, verujemo da imamo izvrsnu platformu i motivaciju da nastavimo da pružamo sigurno i pojednostavljeno iskustvo kupovine korisnicima kartica putem rastuće mreže internet prodavnica kako u zemlji, tako i u inostranstvu“, navela je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

onlajnonlinekompjuter
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • DzordZ

    Ja sopingujem onlajn kad mi se ne vilinguje da tripujem u stor. Ponekad pentam volove u slobodni tajm.

    • Anonimni

      I ja tebi isto…