Gradjevinarstvo uticalo na rast BDP-a

Ministarstvo gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture saopstilo je danas da je bruto drustveni proizvod (BDP) Srbije u drugom tromosecju 2015. veci za jedan odsto u odnosu na proslu godinu, najvise zbog rasta gradjevinske industrije i veceg broja izdatih gradjevinskih dozvola.

Kako se navodi, gradjevinarstvo je u tom periodu zabelezilo rast od 12,6 odsto, najvise od svih sektora privrede, dok je broj izdatih gradjevinskih dozvola povecan za 23 odsto.

Dodaje se da je ukupna vrednost izgradjenih gradjevinskh radova u drugom tromesecju 2015. povecana za 22,5 odsto u odnosu na isti period prosle godine, a povecan je i broj novih radnih mesta u gradjevinarstvu za 3,8 odsto, dok je samo proizvodnja cementa, kljucne sirovine u gradjevinastvu, veca za 12,4 odsto.“Ovi rezultati dokazuju da smo bili u pravu kad smo rekli da ce novi Zakon o planiranju i izgradnji konacno stvoriti uslove za pokretanje gradjevinarstva i otvaranje novih radnih mesta. Ovo je dokaz da su izdavanje gradjevinskih dozvola za najvise 28 dana kao i elektronske gradjevinske dozvole koje nase ministarstvo uvodi od 1. januara motor razvoja srpskog gradjevinarstva, ali i citave srpske privrede“, kazala je ministarka gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar