Japanska firma nudi zaposlenima deo plate u bitkoinima

Zaposleni u japanskoj internet firmi GMO Grupa naći će se od početka iduće godine u malobrojnom društvu radnika u svetu koji će deo plate primati u – bitkoinu.

Ova japanska kompanija je ponudila svojim radnicima, kojih ima više od 4.000, mogućnost da deo zarade dobijaju u toj najvrednijoj kriptovaluti, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Kritičari kažu da je to marketinški štos, najavljen u vreme nikad većeg globalnog interesovanja za finansijske tehnologije, koji sa sobom nosi i rizik zbog volatilnosti ove valute koja je prošle nedelje dramatično pala, ali se od tada oporavila za više od 50 odsto.

Šta će ova promena u isplati primanja zaista značiti za poslodavca i zaposlenog?

Plate u bitkoinu se obično isplaćuju u skladu sa vrednošću digitalne valute u dogovorenom datumu i vremenu.

Jednostavna računica pokazuje da ako je cena bitkoina 10.000 dolara, a zaposleni je odlučio da deo plate u iznosu od 1.000 dolara prima u digitalnoj valuti, on će dobiti 0,1 bitkoin.

Zaposleni koji izaberu da odmah prodaju digitalnu valutu, primiće u gotovini isto onoliko koliko bi im taj deo plate iznosio u nacionalnoj valuti (pod uslovom da su prodaju dogovorili unapred).

Oni koji se odluče da čuvaju kriptovalutu bilo jedan dan, nedelju ili godinu, mogu da prođu dobro ili loše, jer tih 1.000 dolara mogu posle izvesnog vremena da vrede 5.000 dolara – ili ništa.

Zato neki tvrde da isplata zarada u bitkoinu u stvari podstiče ljude da se kockaju.

„Ako zaposleni prima platu u bitkoinu, to je kao da prima lutrijski loz. Oni samo učestvuju u igri“, rekao je Masimo Masa, profesor finansija na poslovnoj školi INSEAD.

Radnici treba da znaju da „nema garancije da će cena digitalne valute rasti jer ona nema nikakvu unutrašnju vrednost, nema nikakvo “pokriće““, naveo je on, dodajući da takve šeme nikada ne smeju da budu obavezne.

Mada nije dobro generalizovati stvari, izgleda da je neizbežno, kako se ova industrija razvija, da će morati da je prate i poreski propisi.

Gde god da rade u svetu, zaposleni će biti podložni plaćanju poreza na dohodak po osnovu zarade u bitkoinima, koja se obračunava prema vrednosti koju valuta ima u trenutku isplate plate.

To znači, baš kao i u slučaju opcija za akcionare, da će zaposleni možda morati da plati porez na kapitalnu dobit ako je vrednost bitkoina porasla, a u kom procentu to zavisi od poreskih instanci, piše Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bitkoinjapan
Komentari (0)
Dodaj komentar