Plaćaju centralno grejanje, a nemaju radijatore

Nenad Kraljević iz Negotina je pre osam godina uspeo da se isključi sa centralnog grejanja u svojoj zgradi. Uz dozvolu komunalnog preduzeća, plombirane su cevi, skinuti radijatori i dobio je nalog da svakog meseca plaća paušalno naknadu od oko dve hiljade dinara zbog toga što instalacije prolaze kroz njegov stan od 60 kvadrata. Obaveze je redovno plaćao i dodatno se grejao na struju jer mu to, kako kaže, finansijski više odgovara. Međutim odnedavno JKP Badnjevo„” počinje da mu šalje obaveštenja i naloge„” da je obavezan da se ponovo priključi na sistem grejanja.

– Ovo je nečuveno. Ja sam se isključio sa sistema grejanja uz saglasnost pomenutog preduzeća i plaćam paušal samo zbog instalacija koje prolaze kroz moju stambenu jedinicu iako radijatore nemam u stanu, a instalacije su plombirane. Međutim, ni to nije dovoljno, pa me JKP sada prisiljava da se, protiv svoje volje, priključim ponovo na sistem, iako to ne želim. Prete mi da će mi, ukoliko ne pristanem na priključenje, naplaćivati grejanje kao da greju mojih 60 kvadrata iako radijatore nemam ? kaže Kraljević, koji je jedan od još nekoliko vlasnika stanova u ovoj zgradi koji su na isti način pre osam godina isključeni.

Kako saznajemo, u Negotinu ima još zgrada koje imaju slične probleme, zbog čega opštinska vlast mesecima sprovodi kampanju priključenja korisnika koji su se uz njihovu dozvolu odavno otkačili od mreže.

U JKP Badnjevo„” ne misle tako. Po njima, i oni koji nemaju radijatore greju se od komšija, jer toplota prolazi kroz zidove.

Od 26. aprila 2013. prethodna odluka po kojoj su građani mogli da se isključe sa grejanja stavljena je van snage, a usvojena je nova koja ih obavezuje da budu deo sistema. Razlog je na prvom mestu obaveza uvođenja merača i plaćanje grejanja po utrošku – kaže Radoslav Marković, rukovodilac grejanja u JKP Badnjevo„” i dodaje da svi koji su se ranije isključili sada ponovo moraju o trošku preduzeća da se priključe i plaćaju grejanje po novom sistemu.

Ako ne žele da se greju ni ne moraju, ali moraju da plaćaju mesečne fiksne troškove, koji, saznajemo, koštaju oko šest hiljada dinara.

Kraljević kaže da niko ne može da ga natera. Radijatori koje je davno rashodovao ukradeni su iz podruma i morao bi da kupi nove i izdvoji 300 do 400 evra. To nisu jedini troškovi. Trebalo bi da plati ventile još 150 evra i za zaštitne merače oko 300 evra.

– Plaćam sada naknadu što me navodno greju komšije, a ja živim na trećem spratu, sa južne strane i iznad mene nema stanova. Kao potrošač imam pravo da biram kako ću da se grejem i niko ne može da me natera da se priključim na grejanje sa koga sam legalno isključen – kaže on i dodaje da je stan privatno vlasništvo, a da se greje na struju po ceni od 4.500 dinara u vreme najveće zime što njemu odgovara.

„JKP Badnjevo” opravdava novi sistem željom da se omogući pravična raspodela troškova. Oni smatraju da su oni koji se isključili ugrozili sistem grejanja, jer ono projektovano tako da radi kao celina.

Na pitanje ko je onda doneo rešenje da se ranije isključe sa grejanja, u ovom preduzeću objašnjavaju da je to urađeno zbog socijalnog mira i činjenice da mnogi u to vreme jednostavno nisu imali mogućnost da plaćaju grejanje.

Kraljević tvrdi da ni sada nije mnogo bolja situacija u Negotinu i da je zanimljivo to kako se određivao paušal za one koje su isključili  proizvoljno i bez ikakvog smisla. I u JKP potvrđuju da komisija koja se bavila tim pitanjem nije to uradila na najbolji način. Recimo, oni koji su u prizemlju ili na poslednjem spratu bili su oslobođeni troškova, a oni ušuškani u sredini plaćali su cenu koju im odrede u zavisnosti čak i od strane sveta na koju im stan gleda

(Ivana Albunović – Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grejanjeradijator
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • neregistrovan

    Pazi ovo, pa gde to ima? U zemlji Srbiji i nigde više. Dokle? Ko će da odgovori, ovaj napumpani demagog ili će se naći konačno neko da stvarno zaštiti od parazita nas obične smrtnike.