Potrošači, vodite računa o deklaraciji

Iako poljoprivredna inspekcija u Beogradu ima samo sedam inspektora, prošle godine su pronađene nepravilnosti tokom svake četvrte kontrole, te se može govoriti o dobrim rezultatima, ocenio je danas Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede.

Od 1. januara 2016. inspekcija je, naime, sa tržišta povukla skoro 1.000 tona hrane i pića, od toga je 86,7 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 54 tone pića, rekao je Vujović za RTS. Više od 50 odsto tih namirnica je zabranjeno, dodao je.

Potrošači, upozorio je Vujović, treba da prepoznaju svoju ulogu u lancu bezbednosti hrane, da je ne kupuju na svakom mestu i da vode računa o deklaraciji.

Inspekcija, kaže, ima novi pristup, racionalno koristi resurse i procenjuje rizike, te da godinu dana radi na osnovu planova analiza i da se može govoriti o dobrim rezultatima.

„Prošle godine smo pronašli nepravilnosti tokom svake cetvrte kontrole“, kaže Vujović.

Kada je reč o kvalitetu hleba, Vujović kaže da je ovih dana pokrenuta široka akcija i da se proverava kako se hleb proizvodi, te da se kontrolišu proizvodi i u takozvanim prodavnicama zdrave hrane.

„Postoji posebna grupa proizvoda gde potrošači u specijalizovanim prodavnicama traže ono što im treba, a kao i svaka druga hrana i ona je pod kontrolom“, rekao je Vujović.

Kako je naveo, veliki procenat nepravilnosti je na deklaracijama proizvoda, a potrošači imaju pravo da znaju kakve proizvode kupuju.

Vujović kaže i da je kafa svake godine predmet kontrole poljoprivredne inspekcije i da više od 85 odsto tih proizvoda dolazi iz tri ili četiri velika pogona koja su pod apsolutnom kontorlom.

„Uglavnom nepravilnosti srećemo kod malih prodavnica, uglavnom na pijacima i rešavamo taj problem“, rekao je Vujović.

Povodom istraživanja Centra potrošača Srbije koje je pokazalo da su u čak 65 odsto u 40 odsto uzetih uzoraka kafe nađeni surogati, Vujović kaže da pijemo dobru kafu, te da surogata u kafi ima, ali u daleko manjem procentu.

Prema njegovim rečima, ne kažnjava inspekcija direktno, već sudovi određuju kazne koje se kreću od 300.000 do tri miliona za privredni prestup i od 30.000 do 50.000 za odgovorno lice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deklaracijapotrošači
Komentari (0)
Dodaj komentar