Protest poljoprivrednika u sredu 26. avgusta

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je danas da će organizovati proteste u sredu, 26. avgusta, zbog niske otkupne cene suncokreta ovogodišnjeg roda.

„Uljare su snizile akontacionu otkupnu cenu suncokreta sa 43 na 36 dinara po kilogramu, što je za poljoprivrednike neprihvatljivo“, rekao je agenciji Beta predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

On je dodao da će protesti upozorenja biti organizovani blokadom ulica u više gradova i opština u Srbiji. Ukoliko ne bude postignut dogovor sa uljarama o većoj otkupnoj ceni suncokreta poljoprivrednici će narednih dana odlučiti na koji način će zaštititi svoje interese.

Po rečima Jakišića, proteste Nezavisne asocijacije poljoprivredika zbog niske otkupne cene suncokreta podržavaju i druga udruženja poljoprivrednika.

Ovogodišnji rod suncokreta u Srbiji je ispod proseka, usled velikih suša.

U ugovorima koje su poljoprivrednici sklapali sa uljarama piše da će se isplatiti tržišna cena suncokreta koja bude u trenutku žetve, a trenutno je u regionu otkupna cena te kulture znatno veća nego u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar