I opet to večito pitanje – čiji je Nikola Tesla?

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je danas osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi „Dubai ekspo“ 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora kao nedopustiv pokušaj prisvajanja tog srpskog naučnika koga „celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi“.

„Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Podseća se da „u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika“.

„Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene“, naglašava srpsko Ministarstvo kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nikola tesla
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • BOKELJ

    TESLA JE CRNOGORAC PO TESLINOM KAZIVANJU DA JE NJEGOVO PORIJEKLO CRNOGORSKO.AKO JE TESLA TO REKAO ZA ZIVOTA I TO NA VISE OD 20 NOVINSKIH CLANAKA RAZNIH NOVINA U AMERICI DOBRO BI BILO USLISITI ZELJU!

  • Ruža

    Nikola Tesla je rođen 10.jula 1856 godine u Smiljanu – srbskom selu (Vojna krajina),Austrijsko carstvo, danas Republika Hrvatska. Tesla je rođen u Vojnoj krajini u Austrijskom carstvu, u Habsburškoj Monarhiji … Vojna krajina u vreme Teslinog rođenja bila pod direktnom austrijskom upravom.

  • Anonimni

    nikola tesla nije srbin srbi su sa ic ko sta seselj nije srbun ne pravite se blesavi

    • Legionar

      Je l’ znaš koliko Hrvatska ima stanovnika koji se prezivaju na IĆ, a sebe ne smatraju Srbima?

  • Anonimni

    Nikola Tesla je izjavio da je Srbin, dakle on licno dok je bio ziv. Toliko o tome. A Hrvati samo pokazuju koliko su jadni… prave se blesavi.

  • ANDREJ

    Mislim da je ipak najpostenije reci:Nikola Tesla je americki naucnik.Da je ostao da zivi,bilo u srbiji ili u hrvatskoj, najverovatnije bi „dogurao“ do pomocnika u nekoj elektricarskoj radnji.Domovina mu je hrvatska,nacionalnost mozxda srpska,Ali,amerika mu je bila sve,tamo je proveo celi zivot,i nije mnogo mario,ni za srbiju ni za hrvatsku. To su cinjenice,a sve ostalo…

  • bambi

    Nikola Tesla je americki naucnik i amerikanac. Novak Djokovic je teniser Monaka i drzavljanin Knezevine Monaka. Monika Seles je americki drzavljanin. Mihajlo Pupin je amerikanac, americki gradjanin i predsednik americkog drustva fizicara. Josif Pancic je rodjen u Dalmaciji a skolovan u Budimpesti… Zurim.