Nebo nad Jagodinom se zacrnilo usred dana, a i šta je razlog (foto)

Na hiljade vrana i ove jeseni stiglo je iz planinskih krajeva srednje i istočne Evrope, gde se gnezde, u dolinu Velike Morave i Jagodinu, da prezime.

Uveče i u jutro, u pojedinim delovim grada, njihova jata prekriju nebo koje postaje crno, a ta slika i zvukovi graktanja, kod građana izaziva nelagodu i strah i, kako kažu, ne vole da budu sami.

U Domu zdravlja i Policijskoj upravu u Jagodini, rečeno je Tanjugu da se „niko nije žalio da su ga vrane napale ili povredile“.

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, tvrdi da u „Jagodinu na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana, oko šest puta više nego što ih ima u ostalim godišnjim dobima“.

Dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je Stanković, koji je i poznati istraživač ptičijeg sveta.

„U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februaru, kada u Jagodini zimuje i spava više od 10.000 čavki, gačaca i sivih vrana“, rekao je Stanković.

Najviše ih je u Turističkom centru grada, na Đurđevom brdu, Izletištu „Potok“, na objektima Tržnog centra „Vivo“, Sportskoj hali JASA, oko Akva patka, Gradskog stadiona, gde u večernjim satima zaposednu drveće, krovove kuća i objekata, bandere, ulične svetiljke, ne završene hale…

Stanković ističe da se hrane po poljima i smetlištima oko naselja i „pravi su čistači prirode“. Veterinari objašnjavaju da vrane, eventualno, mogu nasrnuti na čoveka ako osete da su im mladunci ugroženi, a to je u proleće, a ne sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Jagodinanebovrane
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Još je gora situacija sa psima lutalicama u svim gradovima Srbije, čak i turistička mesta Zlatibor, Soko Banja i druga. Pasa je sve više dok problem ne kulminira, Samo nam fali besnilo i druge bolesti. Već je bilo napada na decu i trudnice. Volim pse ali ovakve pojave kod nas su za svaku osudu i nešto odgovorno mora da se preduzme. Mora se situacija držati pod kontrolom.

  • Nataša Gajić

    Da, kao u Hičkokovom filmu „Ptice“… do jednog trenutka… i sove prezime u jednom srpskom gradu… kao senzacija za tv ekipu… (bilo na radiju)- „vrana vrani oči ne vadi“ ha-h! a tek što (ne) krešti

  • zabrinuti Jagodinci

    Ova pojava je iz godine u godinu sve gora,cak deluje sablasno…postoje i drugi gradovi u Srbiji,sa slicnim karakteristikama kao Jagodina,pa vrane ne odlaze tamo da “ prezime“…da li se u Jagodini radi nesto da se ova pojava spreci – naravno da ne…tekst deluje kao da se ponosimo time …neki, mozda da, vecina sigurno ne, ali je nemocna da to spreci…da li to znaci da vrane treba da pocnu da nas napadaju,pa da se setimo da reagujemo / ali,kao sto se u tekstu kaze…mozda na prolece,ako osete da su im mladunci ugrozeni !!! /…krajnje je vreme da nas blagovremeno zastitite…ILI JE MOZDA VAZNIJE PREZIMLJAVANJE VRANA / da nije smesno,bilo bi zalosno /…