Tanin: Briselski dijalog ostaje kamen temeljac pomirenja

Briselski dijalog Beograda i Prištine ostaje kamen temeljac pomirenja, izjavio je danas šef UNMIK-a Zahir Tanin pred Savetom bezbednosti UN.

Tanin je, obraćajući se Savetu bezbednosti video bimom iz Prištine, istakao da je od srpskih lidera u Beogradu čuo da je neophodno da taj dijalog bude uspešan.

„Premijer Aleksandar Vučić je posebno naglasio da se gubi previše vremena i da je potrebno ozbiljnije opredeljenje za dijalog, ne samo lidera i pregovarača već i EU i svih u međunarodnoj zajednici“, istakao je Tanin.

On je kazao da je evropska perspektiva u regionu i dalje glavni pokretač reformi.

Šef UNMIK-a ocenio je da je situacija na Kosovu u protekla tri meseca bila stabilnija nego u prethodnom periodu, ali da pretnje bezbednosti i političke napetosti ostaju ispod površine.

On je dodao da nastavljen napredak na Kosovu i da podsticaji za jačanje poverenja postoje, ali se moraju ojačati od stane političkih lidera.

Govoreći o napretku u posmatranom periodu, Tanin je ukazao da je započela rekonstrukcija glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici i da su smanjene razlike u pregovorima o telekomunikacijama.

Šef UNMIK-a je istakao da su za formiranje Zajednice srpskih opština potrebni dodatni napori i da je prirodno da odlaganje u primeni može dovesti do preispitivanja samog procesa, i od strane posmatrača i od stane učesnika.

Prema njegovim rečima, za obe strane važno je liderstvo, kao i pragmatizam i rešniost, da bi se taj proces ne samo oživeo, već i produbio.

On kaže da je imao utisak da kosovski lideri shvataju potrebu da realizam i praktičnost zauzmu više mesto u njihovoj političkoj agendi.

Tanin je ukazao da je ratifikacija sporazuma o razgrancicenju sa Crnom Gorom dovela do napetosti, zbog čega je njeno razmatranje odloženo.

On takođe smatra da je kosovska opozicija sada svesnija da je političko nasilje, kome je pribegavala, kontraproduktivno.

Tanin kostatuje da se malo raseljenih lica vratilo domovima i precizirao da je 16.000 raseljenih na samom Kosovu, a mnogo više van Kosova.

„Dostojanstven povratak raseljenih je suštinski važno pravo i to pitanje se mora reaktuelizovati“, dodao je Tanin.

On kaže da je potreban konstruktivan dijalog povratnika i zajednica koje ih primaju i da je, prema podacima UNHCR-a, 9.400 ljudi registrovano za povratak.

Tanin je rekao da u protekla tri meseca nije bilo velikih međunacionalih nemira, ali je ukazao da, međutim, osetljive grupe, pogotovu van većih mesta, podležu zastrašivanju u većoj meri, zbog čega je potrebna veća osetljivost svih nivoa vlasti.

Šef UNMIK-a je, povodom pomirenja, pohvalio, kako je rekao, hrabru inicijativu kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je odao poštu ubijenim srpskim civilima u Starom Grackom i Goraždevcu.

To podseća, rekao je Tanin, da svi lideri imaju odgovornost da se reše slučajevi nestalih lica iz rata, kojih je više od 1.600.

„Sve zajednice su žrtve toga i to pitanje ne sme sići sa dnevnog reda“, rekao je Tanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

briselski dijalogpomirenjeTanintemeljac
Komentari (0)
Dodaj komentar