U pola Srbije pušteno grejanje, a druga polovina se smrzava zbog „zakona“

Zbog niskih temperatura u pojedinim gradovima Srbije pokrenuto je grejanje, dok je u Nišu, Novom Sadu i Leskovcu počeo remont toplana, zbog čega to nije moguće.

Grejanje je pokrenuto u Kraljevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici.

Direktor Beogradskih elektrana Rade Basta rekao je za Tanjug da će to preduzeće danas početi sa tehničkim toplim probama sistema i da će radijatori narednih dana biti topliji.

U Pirotu je od jutros pušteno daljinsko grejanje, a kako je rekao direktor pirotske toplane Bratislav Ćirić reagovaće i narednih dana u zavisnosti od temperature, prenose Južne vesti.

Prema njegovim rečima, ima dovoljno energenata, a grejanje je pušteno u skladu sa Gradskom upravom.

„Danas ćemo raditi u režimu ujutru i uveče. Reagovaćemo u zavisnosti od vremenske prognoze, ali mislim da više od toga neće biti potrebno. Spremni smo da reagujemo za pad temperature, od jutros je bilo veoma hladno, tako da naši kotlovi rade. Pratimo sutuaciju“, rekao je Ćirić.

U Kragujevcu će u većem delu grada do 19 sati radijatori biti topli, a odluku da ponovo pokrenu kotlarnice preduzeće „Energetika“ je donelo zbog niskih temperatura, posebno u jutarnjim i večernjim satima, prenosi kragujevački sajt „Ritam grada“.

Kako navode u tom preduzeću ukoliko i u narednom periodu temperature budu niske nastaviće grejanje.

JKP Gradska Toplana u Nišu saopštila je da nema pravni osnov za isporuku toplotne energije jer je grejna sezona završena 3. maja i jer je počeo remont sistema, prenose Niške vesti.

„Gradska toplana Niš nema pravni osnov za isporuku toplotne energije nakon navedenog datuma. U skladu sa tim, JKP “Gradska toplana“ Niš je započela remont sistema i neće obavljati proizvodnju i isporuku toplotne energije u narednim danima“, saopštilo je to preduzeće.

V.d.direktora leskovačke Toplane Miloš Mićić izjavio je da grejanje neće pustiti jer je završena grejna sezona.

„Mi smo po našoj odluci imali obevezu da grejemo do 3. maja u slučaju niskih temperatura, što smo mi i radili. Posle 3. maja mi nismo u zakonskoj obavezi da grejemo, bez obzira na niske temperature“, rekao je Mićić i dodao da se skoro svake godine krajem septembra i tokom maja suočavaju sa nezadovoljnim potrošačima, ali da „ne mogu protiv odluke i protiv zakona“, prenose Južne vesti.

Daljinsko grejanje u Novom sadu neće biti pokretano jer su nakon završetka grejne sezone počeli remont sistema i planirane radove, a portparolka Toplane Ivana Stanimirović rekla je da ne postoji mogućnost da se grejna sezona nastavi, prenosi sajt 021.

„U skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom, prema kojoj Toplana radi, otpočeti su radovi na remontu tehničkog sistema. Nažalost, ne postoji nikakva mogućnost da Toplana počne sa isporukom toplotne energije za grejanje. Mi radimo u skladu sa odlukama gradske vlasti i bilo bi potrebno da Skupština promeni odluku kako bi grejna sezona radila i duže“, rekla je Stanimirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grejanje
Komentari (0)
Dodaj komentar