„Vakcina turizam“ cveta u Srbiji, strancima dovoljan samo broj telefona

Otkako je Srbija u “ratu” za vakcinu protiv korona ispala velika pobednica jer je nabavila doze svih proizvođača, dok čak tri države u okruženju nemaju nijednu, mnogi su se iz regiona dosetili i prijavili se za vakcinaciju u našoj zemlji. To je, službeno, zabranjeno, ali…

U zvaničnoj prijavi preko e-uprave, osoba se može prijaviti bez da ostavi adresu niti prebivalište. Jedino što je bitno u prijavi jesu mejl i broj mobilnog telefona. Mediji prenose da se tako se u Srbiji vakcinisalo već preko 4.000 stranaca.

Prva vest o vakcinaciji stranih državljana u Srbiji pojavila se u Crnoj Gori. Potom se primljenom kineskom vakcinom javno pohvalila hrvatska književnica Vedrana Rudan. I sad, Makedonci.

Makedonski mediji pišu da se veliki broj njihovih državljana elektronski prijavljuje za vakcinaciju u Srbiji nakon zvanične informacije da će u toj zemlji biti dostupan samo mali broj vakcina. Kako navode, Makedonci na sve načine pokušavaju da dođu do zaštite od virusa Kovid 19 i navode da imaju potvrdu da su se makedonski državljani i zaista vakcinisali u našoj zemlji.

Reakcija ministarstva zdravstva brzo je uslijedila te je juče na konferenciji za medije poslata jasna poruka – u Srbiji se ne sme vakcinisati niko ko ne živi u Srbiji.

“Javiće se uredno preko e-uprave i biće pozvani da se vakcinišu prema mestu prebivališta”, rekao je Mirsad Đerlek, sekretar Ministarstva zdravlja Srbije.

Ipak, još je nejasno koliko se do sada stranaca vakcinisalo mimo pravila u Srbiji. I proteklih nekoliko dana veliki broj ljudi dolazio je iz Crne Gore, Makedonije, BiH.

I drugdje u svetu su se događali ovakve nepravilnosti. Na primer, na Floridi su građani bili besni nakon što je poznata televizijska voditeljka iz Argentine objavila da se njena majka vakcinisala u Majamiju

Posle toga je takva praksa blokirana te su vlasti na Floridi objavile da se isključivo osobe s boravištem u toj državi mogu vakcinisati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

srbijastrani državljanivakcinacija
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Jeste za Pohvalu Vucic davao pare gradjana Srbije i to kao drzavna tajba ZARADILO SE DIOSTA Sada josstrancima prodaj Nema kriminal na drzavnomnivou cveta Ali zato se kola lome na sirotinji Srbijo Kolumbijo 😉

  • Anonimni

    Bože, budala…..

  • Anonimni

    nije besplatno…crnogorci jednu vakcinu placaju 70 E…pa puta 2…malo li je…i nemojte komentarisati ako niste upoznati sa situacijom…ja licno nemam nista protiv…ko je spreman da plati treba mu je dati….

  • Miki

    Znaci mi placamo iz budzeta, a stranci dolaze i mogu da se vakcinisu besplatno!!! I to je politika AV! Pa sto barem ne plate??? Sta smo mi, Crveni Krst???