U trendu

„Vakcina turizam“ cveta u Srbiji, strancima dovoljan samo broj telefona

Otkako je Srbija u “ratu” za vakcinu protiv korona ispala velika pobednica jer je nabavila doze svih proizvođača, dok čak tri države u okruženju nemaju nijednu, mnogi su se iz regiona dosetili i prijavili se za vakcinaciju u našoj zemlji. To je, službeno, zabranjeno, ali…

U zvaničnoj prijavi preko e-uprave, osoba se može prijaviti bez da ostavi adresu niti prebivalište. Jedino što je bitno u prijavi jesu mejl i broj mobilnog telefona. Mediji prenose da se tako se u Srbiji vakcinisalo već preko 4.000 stranaca.

Prva vest o vakcinaciji stranih državljana u Srbiji pojavila se u Crnoj Gori. Potom se primljenom kineskom vakcinom javno pohvalila hrvatska književnica Vedrana Rudan. I sad, Makedonci.

Makedonski mediji pišu da se veliki broj njihovih državljana elektronski prijavljuje za vakcinaciju u Srbiji nakon zvanične informacije da će u toj zemlji biti dostupan samo mali broj vakcina. Kako navode, Makedonci na sve načine pokušavaju da dođu do zaštite od virusa Kovid 19 i navode da imaju potvrdu da su se makedonski državljani i zaista vakcinisali u našoj zemlji.

Reakcija ministarstva zdravstva brzo je uslijedila te je juče na konferenciji za medije poslata jasna poruka – u Srbiji se ne sme vakcinisati niko ko ne živi u Srbiji.

“Javiće se uredno preko e-uprave i biće pozvani da se vakcinišu prema mestu prebivališta”, rekao je Mirsad Đerlek, sekretar Ministarstva zdravlja Srbije.

Ipak, još je nejasno koliko se do sada stranaca vakcinisalo mimo pravila u Srbiji. I proteklih nekoliko dana veliki broj ljudi dolazio je iz Crne Gore, Makedonije, BiH.

I drugdje u svetu su se događali ovakve nepravilnosti. Na primer, na Floridi su građani bili besni nakon što je poznata televizijska voditeljka iz Argentine objavila da se njena majka vakcinisala u Majamiju

Posle toga je takva praksa blokirana te su vlasti na Floridi objavile da se isključivo osobe s boravištem u toj državi mogu vakcinisati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.