Vrane i čavke pojedoše kukuruz

Kukuruzna polja u Pomoravlju, posebno parcele uz Veliku Moravu napadaju jata gladnih ptica, a vlasnici parcela ukazuju da ne pomažu ni strašila koja postavljaju na njivama, a ni petarde koje bacaju na jata, rekli su danas Tanjugu poljoprivredni

-Posebno su agresivne vrane i čavke, koje su ove godine imale brojna gnezda i legla na topolama uz Moravu – kažu poljoprivrednici Ribara, sela na levoj obali Veliki Morave, oko šest kilometara od Jagodine.
– Mi ih poplašimo, bacamo i petarde, ali samo za nekoliko minuta, pa se opet vrate – kažu oni i tvrde da su napadi najintenzivniji u ranim jutarnjim sati i pred noć.

Kukuruz je ove godine u šest opština Pomoravskog okruga zasejan na oko 50.000 hektara, i tradicionalno je najzastupljenija žitarica u ovom delu Srbije.

Ove godine je izuzetno dobro rodio, „tamo gde je primenjena puna agrotehnika, mogu se očekivati vrhunski prinosi za ovaj deo Srbiji, od oko osam do deset tona po hektaru“, kazali su Tanjugu stručnjaci za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe u Jagodini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čavkekukuruzvrane
Komentari (0)
Dodaj komentar