Letovališta u Turskoj bezbedna za turiste

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj ocenio je da je pokušaj puča u Turskoj bio napad na demokratiju, da su mesta na moru-letovališta za turiste bezbedna i da su Ankara i Istanbul, gde su bili incidenti, bezbedni.

On ističe da je situacija sada stabilna, da država, vlada ima punu kontrolu i da je u Turskoj bio pokušaj puča terorističke organizacije koja ima svoju mrežu i veze u različitim institucijama.

„Oni su pokušavali da urade nešto prethodnih godina, ali ovo je prvi put koristeći oružje protiv nevinih civila, vojnika i policije. Mi smo za 12 sati rešili sve“, rekao je Bozaj za RTS.

Upitan da li je Turska bezbedna za turiste, on je naglasio da je pokušaj puča bio u Istanbulu i Ankari i da su za turiste mesta na moru bezubedna.

Govoreći o hapšenjim aširom Turske nakon puča, Bozaj je rekao da je na hiljade ljudi u pritvoru, te će kada odu na sud u skladu sa odlukama sudija biti uhapšeni ili ne.

„Oni koji budu uhapšeni znači da ima jakih dokaza za njihovu umešanost u puč. Turska je zemlja demokratije i vladavina prava će se poštovati u svakom od ovih slučajeva“, naglasio je ambasador i pojasnio da su neki od njih pozvani samo na informativne razgovore, a neki su ozbiljno umešani.

Govoreći o odnosu sa SAD-om i zahtevu za izručenje sveštenika Gulena, koji je označen kao organizator puča, Bozaj kaže da je prijateljska zemlja i saveznik Turske, te da očekuju od prijateljske zemlje da ga izruči.

Govoreći o smrtnoj kazni, turski diplomata kaže da je zahtev za njeno uvođenje došao od naroda, sa ulice jer su ih napali tenkovi i da to nije nešto što je predsednik tražio.

„To je zahtev naroda i svaki zahtev naroda treba da razmotre njihovi zakonski predstavnici. U parlamentu će se time baviti“, naglasio je Bozaj i dodao da će o putu Turske ka EU poslednju reč reći narod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Letovališteturistiturska
Komentari (0)
Dodaj komentar