Nova ekološka katastrofa u Rusiji, iz rudnika bakra se izlivaju reke kiseline (video)

Ruski tužioci pokrenuli su istragu protiv kompanije i postrojenja koje je trebalo da obradi i tretira kiselinu i ostatke materijala od napuštenog rudnika na Uralu.

Snimci iz drona koje je postavio ruski putopisni bloger na svoj Instagram nalog prikazuju svetlo narandžasti krajolik blizu napuštenog rudnik bakar-sulfida blizu sela Ljovika na Uralu.

„Rudnik je potopljen i sada kisele reke teku iz njega trujući sve što dotaknu“, napisao je ruski bloger.

„Tužioci okruga Nižnji Tagil započeli su istragu o obradi i tretiranju otpadnih voda iz rudnika Levikinski“, rekla je portparolka suda Marina Kanatova za AFP.

Aktivista za zaštitu prirode Andrej Volegov, koji predsedava organizacijom Ekoplavo, napisao je na Fejsbuku da je otpadna voda trebalo da bude neutralisana u posebnom ograđenom jezeru, koje se izlilo zbog obilnih kiša.

Volegov je već alarmirao tužioce prošle godine i dobio odgovor da kompanija koja je trebalo da preradi otpadne materije nije dobila adekvatno finansiranje i zbog toga nije mogla da kupi dovoljno kreča da neutrališe kiselinu, prenosi RTS.

Lokalni mediji navode da je regionalna vlada u Sverdlovsku tražila da rudnik bude zapečaćen, ali je iz Moskve odbijeno iz razloga što se u rudniku i dalje nalaze vredni resursi.

Krajem maja u ruskom arktičkom krugu izlilo se 20.000 tona dizela, što je ukazalo na veliki problem industrijskog zagađivanja u najvećoj zemlji sveta, jer su kompanije odgovorne za ekološke katastrofe dobijale male kazne, a štetni otpad je ostajao netretiran mesecima, pa i godinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekološka katastrofarudnikrusija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Xyz

    Kako li ce tek biti u Majdanpeku i Boru posle kineza?

  • Dario

    Jadna li je naša planeta…