Snimci iz svemira katastrofe koja je razbesnela Putina (foto)

Ruska svemirska agencija objavila je snimak iz kosmosa ekološke katastrofe koja se dogodila u Noriljsku, kada se iz jednog rezervoara u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije izlilo dizel gorivo.

Na snimcima se dobro vidi zagađenje reke Ambarna u blizini jezera Pjasino, kao i teritorija celokupne termoelektrane.

Stručnjaci su utvrdili da je ukupno zagađeno skoro 200.000 kvadratnih metara teritorije, što je skoro sedam puta više nego što zauzima sam grad Noriljsk.

Prethodno su iz ruske državne agencije za zaštitu životne sredine „Rosprirodnadzor“ rekli da metoda spaljivanja energenata neće biti korišćena prilikom likvidiranja ove katastrofe.

Pored toga, navedeno je da bi jedna od metoda mogla biti sakupljanje zagađenih voda, smeštanje u posebne rezervoare, a potom izbacivanje čiste vode nazad u prirodu.

Kada je reč o zemljištu, predlog je da se zagađena zemlja odnese na specijalno mesto gde bi se ona kultivisala, a zatim bi je u tom obliku vratili na teritoriju Noriljska.

Predsednik Rusije, istovremeno, je oštro kritikovao lokalne zvaničnike u regionu Krasnojarska zbog odloženog odgovora na izlivanje dizel goriva u oblasti Norilsk, u regionu Krasnojarsk, izražavajući ogorčenje jer su ruski savezni zvaničnici morali da saznaju za incident sa društvenih mreža.

„Zašto su zvaničnici saznali za to tek nakon dva dana? Da li treba da saznamo za vanrednu situaciju putem društvenih mreža? Imate li problem ili nešto slično?“, pitao je Putin.

„Norilsk Nikl će s pravom platiti sve troškove radi nadoknade štete od izlivanja naftnih derivata u Norilsk“, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa ekolozima i aktivistima za životinje.

Dizel se izlio 29. maja popodne iz rezervoara termoelektrane koja pripada Norilsk-Taimjir enerdži kompaniji u Norilsku, u regionu Krasnojarsk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekološka katastrofaputinrusija
Komentari (0)
Dodaj komentar