Novo pravilo u celoj EU: Kovid-potvrde važe 9 meseci, s busterom neograničeno

Evropska komisija usvojila je danas pravilo kojim se period važenja sertifikata o vakcinaciji ograničava na devet meseci odnosno 270 dana od pune vakcinacije.

Vlade svake države članice EU moći će da odrede sopstveno trajanje kovid-potvrda koje služe za ulaz na događaje na teritoriju tih država, navodi Rojters.

Istovremeno, usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.

„Nova pravila će obezbediti da se mere kada je reč o putovanjima zasnivaju na najboljim dostupnim naučnim dokazima i objektivnim kriterijumima. Kontinuirana koordinacija je od suštinskog značaja za funkcionisanje jedinstvenog tržišta i pružiće jasna uputstva građanima EU u ostvarivanju njihovog prava na slobodno kretanje”, izjavio je portparol Komisije, Kristijan Vigand.

S buster dozom vakcine valjanost kovid-propusnica biće bez vremenskog ograničenja s obzirom na to da zasad još uvek nema dovoljno informacija o trajanju zaštite koju pruža buster doza, rekao je zvaničnik EK za Rojters.

U EK kažu da se ovaj sertifikat odnosi na potrebe putovanja unutar EU, a da će „jasan i jednoobrazan period prihvatanja” sertifikata o vakcinaciji garantovati nastavak koordinacije među EU 27 kada je u pitanju tranzit ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eukovid propusnice
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Rihter

    Dosta više ovih budalaština. Virusa je najviše tamo, gdje su ljudi najviše vakcinisani !