Komunalne informacije

Komunalne informacije za 4. avgust

Radovi na vodovodnoj mreži u četvrtak

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštini Rakovica, u četvrtak, 5. avgusta, od 8 do 16 sati bez vode će ostati potrošači u ulicama Hajduk Veljkovoj, 2. septembra, Kneževačkoj, Prvoboraca, 17. oktobra, Slavka Rodića, Maričkoj i Janković Stojana, saopštavaju iz Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Istoga dana, zbog radova „EPS Distribucija” Beograd na opštini Čukarica i prekida u snabdevanju električnom energijom objekta beogradskog vodovodnog sistema, od 8.30 do 15 sati bez vode će ostati potrošači u Ulici Milije Stanojlovića, od broja 30 do kraja ulice, u naselju Umka.

Za najnužnije potrebe za pijaćom vodom obezbeđena je auto-cisterna, a potrošači se mole da pripreme neophodnu zalihu vode za piće i osnovne potrebe.

Za sve dodatne informacije potrošači se mogu obratiti Kontakt centru JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” na telefon 3606-606, a obaveštenja o planiranim radovima i kvarovima na mreži mogu se potražiti i na veb-adresi: www.bvk.rs.

Izmena režima javnog prevoza

Zbog izvođenja radova na na izgradnji Bulevara patrijarha Pavla od 1. avgusta do 1. septembra doći će do promena u radu linija javnog prevoza, najavljeno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Vozila sa linije javnog prevoza 42 će saobraćati u oba smera: Bahtijara Vagabzade, Borska, Vareška, Patrijarha Dimtirija i dalje redovnom trasom.
Vozila će na izmenjenom delu trase koristiti sva postojeća stajalipsta JLP-a.

Zbog izvođenja radova u svrhu polaganja kanalizacionih cevi na raskrsnici ulica Ugrinovačka i Tršćanska od 31. jula do 15. avgusta doći će do promena u radu linija javnog prevoza.

Radovi podrazumevaju zauzeće desne saobraćajne trake Ugrinovačke ulice, gledano u smeru ka centru grada, na delu od zone raskrsnice sa Ulicom bosanska do zone raskrsnice sa Ulicom Branka Pešića od 31.07. do 01.08. Tokom izvođenja radova u ovoj fazi Ugrinovačka će na ovom delu biti jednosmerna u smeru ka Ulici banatska, pa će se vozila sa linija 81, 81L i 85 u ovom smeru kretati svojim redovnim trasama, dok će u suprotnom smeru saobraćati ulicama Ugrinovačka, Filipa Višnjića, Cara Dušana, Dobrovoljačka, Ugrinovačka i dalje redovnim trasama.

Zbog izvođenja radova na izgradnji distributivne toplovodne mreže sa priključcima u Ulici Venizelosova, na delu od Ulice knez Miletine do Ulice Gundulićev venac doći će do promena u radu linija javnog prevoza.

Radovi se izvode u Ulici Venizelosova (desna kolovzna traka i deo trotoara), sledećih 51,6 metara gledano u smeru prema Ulici cara Dušana od 01.08. do 12.08.2021. godine.

Tokom izvođenja radova u ovoj fazi Ulica Venizelosova će biti jednosmerna u smeru ka Dunav stanici, pa će se linija javnog prevoza 37 smer ka terminusu „Kneževac“ kretati sledećom trasom: Ponekareova, Cvijićeva, Bulevar despota Stefana, Džordža Vašingtona, Cara Dušana, Francuska i dalje redovnom trasom, dok u suprotnom smeru će ići redovnom trasom.

Vodi iz beogradskog vodovoda nije potrebna dodatna filtracija

Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija“, koje već 129 godina glavni grad snabdeva pijaćom vodom provereno dobrog kvaliteta, odgovorno tvrdi da vodi koju piju naši sugrađani nije potrebna bilo kakva dodatna filtracija, saopšteno je iz ovog preduzeća.

U prethodnom periodu, u pojedinim delovima grada, izvesni trgovci aparatima za filtraciju vode lažno se predstavljaju kao radnici JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i građanima nude besplatnu proveru kvaliteta vode, uz obećanje da će ga poboljšati. Sugrađani su pozivani da u zakazanom terminu budu u svojim domaćinstava kako bi im oni predstavili aparate za filtraciju vode koja je, kako kažu, neophodna kako bi voda bila dobrog kvaliteta. Ukoliko postoji potreba da se vanredno izvrši kontrola kvaliteta vode na pojedinim lokacijama, naši radnici su u obavezi da se legitimišu prilikom svakog takvog dolaska kod naših potrošača pokazivanjem službene legitimacije.

Ovo preduzeće upozorava da su način uzorkovanja pijaće vode, kao i njena analiza, propisani strogim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće i direktivama Evropske unije, odnosno Svetske zdravstvene organizacije.

Služba sanitarne kontrole vode u više navrata je utvrdila da je voda, tretirana aparatima za filtraciju, nedopustivo demineralizovana. Takva voda, sa veoma niskom provodljivošću i promenjenim svojstvima, ne može neograničeno da se konzumira za piće.

Voda koja se distribuira iz gradskog vodovoda je bezbedna, optimalnog mineralnog sastava i može da se konzumira neograničeno za piće, spremanje hrane i održavanje higijene. Na ispitivanju kvaliteta vode konstantno rade stručni timovi Beogradskog vodovoda i Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji na godišnjem nivou analiziraju preko 20.000 uzoraka „česmovače”.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ potrošačima poručuje da nema potrebe za dodatnim filtriranjem vode za piće koja je u potpunosti ispravna i standardno dobrog kvaliteta. Osim što nema zdravstvenih i tehnoloških opravdanja za naknadnim filtriranjem, građanima to predstavlja i nepotreban trošak.

Režim saobraćaja i rada javnog prevoza tokom radova u zoni raskrsnice ulica Vojvode Stepe i Save Maškovića

Uspostavljanjem saobraćaja u Crnotravskoj stvoreni su uslovi za nastavak izgradnje saobraćajne veze Borska ulica – saobraćajna petlja „Lasta” – sektor 2 sa infrastrukturom.

Tokom izvođenja radova u zoni raskrsnice ulica Vojvode Stepe i Save Maškovića, od 19. jula do 23. avgusta, predmetna raskrsnica biće zatvorena zbog čega će doći do izmena u režimu saobraćaja i trasa linija javnog prevoza.

Saobraćaj će biti preusmeravan i odvijaće se sledećim ulicama:
– u pravcu Autokomanda – naselje Kumodraž, ulicama Vojvode Stepe, Bose Milićević, Bulevarom oslobođenja, Bebelovom, Vojvode Stepe do naselja Kumodraž;
– u pravcu naselje Medaković – Banjica (VMA), Ulicom braće Jerković, Kružnim putem Voždovac, Bulevarom Peka Dapčevića, Vojvode Stepe, Bebelovom, Bulevarom oslobođenja i Crnotravskom ulicom;
– u pravcu Voždovac – naselje Braće Jerković, ulicama Vojvode Stepe, Ljube Vučkovića, Kumodraškom, Darvinovom i Zaplanjskom.

Vozila sa linija javnog prevoza radiće na sledeći način:
– tramvajske linije 9, 10 i 14 – skraćuju se do tehničke okretnice na Trošarini i nose oznake 9L, 10L i 14L;
– autobuska linija 33 – u oba smera autobusi će ići ulicama Vojvode Stepe, Ljube Vučkovića, Kumodraškom, Bulevarom Peka Dapčevića do Farmaceutskog fakulteta, Ulicom vojvode Stepe i dalje redovnom trasom;
– autobuska linija 49 – u oba smera autobusi će ići ulicama Crnotravskom, Paunovom, Baštovanskom, Bebelovom, internom saobraćajnicom u zoni terminusa „Voždovac”, Vojvode Stepe, Bulevarom Peka Dapčevića, Voždovačkim kružnim putem i dalje redovnom trasom u naselju Stepa Stepanović;
– autobuska linija 50 – u oba smera autobusi će saobraćati ulicama Voždovačkim kružnim putem, Bulevarom Peka Dapčevića, Vojvode Stepe, internom saobraćajnicom u zoni terminusa „Voždovac”, Bebelovom, Baštovanskom, Bahtijara Vagabzade i dalje redovnom trasom;
– autobuske linije 403, 405, 406, 407, 408 i 503 – skraćuju se do terminusa „Banjica 2” i nosiće oznake 403L, 405L1, 406L1, 407L1, 408L i 503L;
– minibus linija 406L – u oba smera vozila će saobraćati od terminusa „Banjica 2” ulicama Paunovom, Baštovanskom, Bebelovom, internom saobraćajnicom u visini terminusa „Voždovac”, Ulicom vojvode Stepe i dalje redovnom trasom;
– minibus linija 409 nosiće oznaku 409L – trasa linije ostaje nepromenjena u oba smera, samo se polazno/dolazno stajalište premešta iz zone terminusa „Voždovac” na zonu „Banjica 2”;
– trolejbuske linije 40 i 41 – kao i do sada, trolejbusi će ići skraćenom trasom do stare okretnice na Banjici i nosiće oznake 40L i 41L;
– uspostavlja se privremena autobuska linija 9A (Banjica 2 – Kumodraž 2) koja će u oba smera od Banjice 2 ići Paunovom, Baštovanskom, Bebelovom, internom saobraćajnicom u zoni terminusa „Voždovac”, Ulicom vojvode Stepe, Bulevarom Peka Dapčevića do Kumodraža 2;
– lokalna autobuska linije 41A – vozila će i dalje saobraćati od stare okretnice na Banjici ulicama Crnotravskom, Paunovom, Baštovanskom, Paunovom do Banjice 2.

Ostale linije koje opslužuju širu zonu radova – 47, 48, 78, 401 i 402 nastavljaju sa radom na postojećim trasama.

Privremeno se uspostavlja stajalište: „Darvinova 1” u Kumodraškoj ulici za liniju 33 u smeru ka gradu, na poziciji EDB stuba prekoputa postojećeg stajališta „Darvinova”.

I dalje će funkcionisati privremeno uspostavljena stajališta:
– Paunova 1” u Baštovanskoj ulici kod kućnog broja 8, na poziciji EDB stuba koji se nalazi oko 90 metara posle zone raskrsnice sa Paunovom ulicom, smer ka Ulici Bahtijara Vagabzade za liniju 50;
– „Paunova 1” u  Baštovanskoj ulici, u visini tramvajske okretnice „Banjica”, to jest u visini EDB stuba koji se nalazi oko 75 metara posle zone raskrsnice sa Paunovom ulicom – smer ka Bebelovoj ulici za linije 49 i 50.

I dalje su ukinuta stajališta:
– „Paunova” u Crnotravskoj ulici – smer ka Miljakovcu 3 za liniju 50;
– „Paunova” u Crnotravskoj ulici – smer ka terminusu „Voždovac” za linije 49, 50, 401, 402, 403, 405, 406, 407, 408, 409, 503;
– „Trošarina” u Ulici Save Maškovića, u oba smera, za linije 49 i 50;
– „Pet solitera” u Ulici Bahtijara Vagabzade, u oba smera, za liniju 50;

Iako su letnji meseci i sezona godišnjih odmora pogodni za radove zbog smanjenog obima saobraćaja na ulicama, Sekretarijat za javni prevoz apeluje na građane da imaju razumevanja i strpljenja prilikom vožnje, kao i da obavezno poštuju novopostavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Izmena rada linija javnog prevoza tokom izvođenja radova u Braće Jerković

Tokom produžetka izvođenja radova na redovnom održavanju u Ulici braće Jerković, na delu od pijace do zone raskrsnice sa Ulicom Piva Karamatijevića (Voždovac), od 16. jula do 31. avgusta doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Ulica braće Jerković biće potpuno zatvorena tokom izvođenja radova, pa će vozila sa linija 18 i ADA 3 u oba smera saobraćati trasom: Braće Jerković – Kružni put Voždovac – Bulevar Peka Dapčevića – Darvinova – Kumodraška i dalje redovnom trasom.

Na linijama 25 i 25P vozila će u oba smera saobraćati Bulevarom Peka Dapčevića, Darvinovom, Kumodraškom ulicom i dalje redovnom trasom.

Vozila će na izmenjenom delu trase koristiti sva postojeća stajališta JLPP-a.

Promena trasa linija javnog prevoza u Resniku

Tokom izvođenja radova na izgradnji sektora B6 obilaznice oko Beograda, od 14. jula do 1. oktobra doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Tokom izvođenja radova doći će do zatvaranja Ulice kružni put Kijevo, na delu od zone raskrsnice ulica Kružni put Kijevo i Patrijarha Dimitrija do kružnog toka u zoni sa Ulicom Slavka Miljkovića, zbog čega će važiti sledeći režim rada linija javnog prevoza:
– vozila sa linija javnog prevoza 47 i 94 saobraćaće u oba smera ulicama Slavka Miljkovića, Milorada Jankovića Doce, 13. oktobra, Oslobođenja, Oslobodilaca Rakovice, Patrijarha Dimitrija i dalje redovnim trasama.

Vozila će na izmenjenom delu trasa koristiti postojeća, kao i novouspostavljena stajališta između postojećih „Resnik (izlaz)” i „MZ Resnik”.

U smeru ka Resniku: stajalište „13. oktobra” (šifra st: 3530) – u Ulici 13. oktobra, 35 metara nakon kolskog prilaza kućnom broju 12, naspram betonskog ED stuba u visini kućnog broja 7.

U smeru ka gradu: stajalište „13. oktobra” (šifra st: 3519) – u Ulici 13. oktobra, naspram kolskog prilaza kućnom broju 12, 18 metara nakon betonskog ED stuba.

Apel za racionalno korišćenje vode

Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija” apeluje na građane, s obzirom na to da ponovo ulazimo u period ekstremno visokih temperatura, da vodu troše odgovorno i racionalno, odnosno za piće i higijenske potrebe. Potrošnja vode u odnosu na godišnji prosek povećana je za više od 30 odsto, dok je u rubnim delovima grada ta potrošnja veća i dva do tri puta od uobičajene zbog njenog nenamenskog trošenja, navedeno je u saopštenju iz ovog preduzeća.

I pored konstantnih apela, u pojedinim rubnim delovima grada zabeležena je velika neracionalna potrošnja vode i njeno nenamensko trošenje za zalivanje travnatih i betonskih površina, ali i za punjene privatnih bazena.

Služba kontrole potrošača, uz asistenciju Komunalne milicije, sprovodi sistemsku kontrolu u cilju sprečavanja nenamenskog trošenja, a u narednim danima biće i sankcionisanja u vidu izricanja mandatnih kazni od strane nadležnih organa, istaknuto je u saopštenju.

Promena trasa linija javnog prevoza tokom radova na dogradnji aerodromske zgrade Aerodroma „Nikola Tesla”

Tokom radova na dogradnji aerodromske zgrade Aerodroma „Nikola Tesla”, od 20. aprila do 31. decembra 2021. godine doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Za to vreme biće onemogućen pristup vozilima javnog prevoza aerodromskoj zgradi, pa će vozila sa linija 72, 607 i 860I kao polazno/dolazno stajalište koristiti privremeno stajalište u zoni parkirališta ispred Terminala 2, oko 50 metara od izlaza iz pristanišne zgrade u smeru javnog parkirališta (slika u prilogu), navodi se u saopštenju.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a Ogranci Beograd je 3957-777.