Komunalne informacije

Komunalne informacije za 28. januar

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u utorak

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštini Zvezdara, u utorak, 28. januara, od 8.30 do 18 sati bez vode će biti potrošači u pojedinim ulicama na teritoriji ove opštine, saopštavaju iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Bez vode će biti ulice: Bajdina, Crvena zvezda, Zlatiborska, Zeleno brdo, Nikole Vulića, Steve Vargaša, Keltska, Tribalska, Židovarska, Ivana Radovića, Apisova, Zabrđanska, Slobodana Principa, 1. novembra, Petra Kolendića, Singidunumska i Drežnička.

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštini Rakovica, istoga dana od 8 do 17 sati bez vode će biti potrošači u sledećim ulicama: Luke Vojvodića, Godominskoj, Mile Dimić, Vodice, Snežane Hrepevnik, Milice Srpkinje, Guslarskoj, Kakanjskoj, Kosmajskog odreda, Rujica, Starca Milije, Pilota Ratka Jovanovića, Dr Milivoja Petrovića i Kraljice Jelene.

Za najnužnije potrebe za pijaćom vodom obezbeđene su auto-cisterne, a potrošači se mole da pripreme neophodnu zalihu vode za piće i osnovne potrebe.

Za sve dodatne informacije potrošači se mogu obratiti Kontakt centru JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” na telefon 3606-606, a obaveštenja o planiranim radovima i kvarovima na mreži mogu se potražiti i na veb-adresi: www.bvk.rs.

Počela dopuna mesečnih karata za februar

Dopuna personalizovanih „bus plus” kartica za februar 2020. godine je u toku, a izdavanje i produžavanje važenja personalizovanih kartica obavlja se na nekom od 14 prodajnih mesta, saopšteno je iz Sistema Bus Plus.

Korisnici javnog prevoza svoje kartice mogu da dopune na više od 2.000 prodajnih mesta ili platnim karticama preko interneta na sajtu www.busplus.rs.

Prodajna mesta na kojima je moguće izvaditi, odnosno produžiti važenje postojećih personalizovanih elektronskih „bus plus” kartica nalaze se na 14 lokacija u gradu, a za više informacija građanima je na raspolaganju Korisnički servis Bus Plusa putem broja telefona 011/7155-155, radnim danima od 8 do 17 časova.

GSP nabavlja dvesta novih autobusa na gas

U skladu sa politikom Grada Beograda da komunalni sistem da svoj doprinos smanjenju zagađenja, Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd” će ove godine nabaviti dve stotine novih autobusa sa pogonom na kombinovani gas. Kako je za Beoinfo precizirao direktor ovog preduzeća Radiša Momčilović, GSP će takođe ove godine izgraditi gasne stanice u svoja dva autobuska pogona, čime će se omogućiti i redovno punjenje vozila.

– U narednom periodu, tokom sledećih godina, za svaku novu nabavku autobusa uslov će biti pogon na alternativna goriva umesto dizela. GSP „Beograd” daće maksimalan doprinos da vazduh u Beogradu bude čistiji – istakao je Momčilović.

On je dodao da je aktuelni vozni park glavnog gradskog prevoznika takav da 83 odsto autobusa ima „evro 5” i „evro 6” motore, te da je plan da preostali procenat vozila nižih kategorija u narednih nekoliko meseci bude rashodovan i zamenjen novim.

Apel sugrađanima tokom grejne sezone

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” apelovalo je na sugrađane koji za grejanje koriste čvrsta goriva da u kontejnere i PVC kante ne bacaju žar i nedovoljno ohlađeni pepeo, jer je to najčešći uzrok izazivanja vatre u sudovima za odlaganje otpada.

„Vatra veoma brzo može zahvatiti kompletan sadržaj sudova za otpad, što ne samo da može prouzrokovati njihovo uništavanje već i da ugrozi i bezbednost građana. Najčešće se tokom grejne sezone i nemarnog paljenja sudova za odlaganje smeća uništi više stotina kontejnera i korpica za smeće postavljenih na ulicama Beograda, a šteta se meri u stotinama hiljada dinara. Pored materijalne štete, postoji i velika opasnost da se plamen raširi na okolno rastinje ili automobile parkirane u blizini kontejnera tako da je ugrožena i bezbednost prolaznika”, navedeno je u saopštenju.

Sugrađani koji stanuju u naseljima sa individualnom gradnjom i vlasnici su PVC kanti za odlaganje smeća, takođe, ne bi trebali da odlažu žar i nedovoljno ohlađeni pepeo u te kante, jer se vrlo brzo unište i predstavljaju opasnost, te mogu izazvati i veći požar. Iz „Čistoće” su apelovali na sugrađane da u kontejnere i PVC kante za smeće bacaju isključivo ugašen i dobro ohlađen pepeo, a ne žar. Takođe, građani moraju biti obazrivi i sa odlaganjem drugog potencijalno opasnog otpada, jer samo jedan upaljeni pikavac od cigarete može da napravi veliku štetu.

„Gradska čistoća” je podsetila da su sudovi za odlaganje smeća gradski inventar, koji je ujedno i svojina svih građana, te zajedno treba da se potrudimo i da ga očuvamo.

Novi, sadržajniji i pregledniji sajt „Beogradskog vodovoda i kanalizacije”

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” od danas ima novi sajt, modernizovan i obogaćen novim sadržajima, a sve u cilju da se zadovolje potrebe korisnika.

Kako je saopšteno iz ovog preduzeća, nova verzija internet prezentacije nudi građanima savremen pristup potrebnim informacijama i lakše nalaženje odgovora i rešenja.

Zvanični sajt JKP BVK www.bvk.rs nudi transparentnost, otvorenost i dvosmernu komunikaciju sa građanima. On je pregledniji, funkcionalniji i lak za navigaciju.

Zahvaljujući novom izgledu internet prezentacije „Beogradskog vodovoda i kanalizacije”, svi korisnici će moći mnogo lakše, jednostavnije i preglednije da se informišu. U svakom trenutku, na redizajniranoj internet prezentaciji nalaze se korisne informacije o kvarovima i planiranim radovima na vodovodnoj mreži, aktuelnim rekonstrukcijama vodovodne i kanalizacione mreže u svim gradskim opštinama, radu fontana i gradskih česama, računima, kao i delatnosti našeg preduzeća.

Dnevno, sajt JKP BVK evidentira oko 6.000 poseta, dok ih je u 2019. godini zabeleženo preko dva miliona. Sajt je urađen u ćiriličnoj i engleskoj verziji, a korisnici ga mogu pogledati na linku www.bvk.rs.

Izmene u režimu saobraćaja

Sekretarijat za saobraćaj najavio je da će zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćajnice na obodu Savskog trga (Ulica Karađorđeva, na delu od Nemanjine do Ulice Mihaila Bogićevića), od 11. januara do 31. marta doći do izmene režima saobraćaja.

Saobraćaj u smeru od Mostarske petlje prema Novom Beogradu obavljaće se ulicama Savskom, Nikolaja Kravcova, Bulevarom Vudroa Vilsona i Savskim mostom.

Saobraćaj u smeru od Slavije prema Novom Beogradu obavljaće se ulicama Nemanjinom, Balkanskom, Gavrila Principa, Ličkom i Savskim mostom.

Radovi u Bulevaru Nikole Tesle

Tokom radova na izgradnji fekalne kanalizacije koje izvodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, režim saobraćaja biće izmenjen u Bulevaru Nikole Tesle, od Ulice ušće do Bulevara Mihajla Pupina, po fazama.
Faza 1: Izmena režima saobraćaja na raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i Ulice ušće od 13. do 22. januara.
Faza 2: Izmena režima saobraćaja u Bulevaru Nikole Tesle, od Ulice ušće do Bulevara Mihajla Pupina, od 23. januara do 11. februara.

Radovi u Ulici Ljube Kovačevića

Tokom radova koje izvodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda biće izmenjen režim saobraćaja u Ulici Ljube Kovačevića, od Ulice Miška Jovanovića do Bukovičke ulice, po fazama.
Faza 2: Izmena režima saobraćaja u Ulici Ljube Kovačevića, kod raskrsnice sa Ulicom Miška Jovanovića, od 15. januara do 3. februara.
Faza 1: Izmena režima saobraćaja u Ulici Ljube Kovačevića, kod raskrsnice sa Bukovičkom ulicom, od 4. do 18. februara.

Radovi u ulicama Svetozara Radojčića i Veselina Čajkanovića

Tokom radova na izgradnji sekundarne opšte kanalizacije koje izvodi JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, izmenjen će biti režim saobraćaja u ulicama Svetozara Radojčića i Veselina Čajkanovića, po fazama.
Faza 1: pod saobraćajem, u Ulici Svetozara Radojčića od 15. januara do 7. februara.
Faza 2: zatvaranje saobraćaja po fazama u Ulici Veselina Čajkanovića od 8. februara do 5. jula.

Izmena režima rada linija javnog prevoza tokom rekonstrukcije Savskog trga

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćajnice na obodu Savskog trga, (Ulica Karađorđeva, na delu od Nemanjine do Ulice Mihaila Bogićevića), od 11. januara do 30. marta doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Radovi u ovoj fazi podrazumevaju potpuno zatvaranje Karađorđeve ulice na predmetnoj deonici, kao i samog terminusa „Savski trg”, te će tramvaji saobraćati na sledeći način:

– tramvaji sa linija 7 i 9  će u oba smera saobraćati ulicama Nemanjinom, Savskom, Bulevarom vojvode Mišića, petljom „Radnička”, Mostom na Adi, Bulevarom heroja sa Košara, Ulicom Đorđa Stanojevića, Bulevarom Milutina Milankovića, Ulicom antifašističke borbe i dalje redovnom trasom;
– tramvaji sa linije 11 će u oba smera saobraćati Karađorđevom, Starim savskim mostom, Zemunskim putem, Ulicom Milentija Popovića, Bulevarom Milutina Milankovića, Ulicom antifašističke borbe i dalje redovnom trasom.

Vozila sa linija 78 i 83 će saobraćati u smeru ka Trgu Slavija, na delu od raskrsnice Bulevara Mihajla Pupina i Zemunskog puta, sledećom trasom: Bulevar Mihajla Pupina – Brankov most – Brankova – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Nemanjina i dalje redovnom trasom. U povratku, na delu od raskrsnice Nemanjina – Balkanska, vozila sa linija 78 i 83 će saobraćati trasom: Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Pop Lukina – Brankova – Brankov most – Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnom trasom.

Vozila sa linije 46 će u smeru ka Savskom trgu saobraćati ulicama Franša d’Eperea, Savskom, Drinskom, Sarajevskom, Hajduk Veljkovim vencem, Balkanskom do stajališta „Nemanjina”, koje će obavljati funkciju dolaznog stajališta.

Vozila sa linija 51, 91, 92, 511, 551, 553 će u smeru ka Savskom trgu saobraćati Bulevarom vojvode Mišića, Savskom, Drinskom, Sarajevskom, Hajduk Veljkovim vencem i Balkanskom ulicom do stajališta „Nemanjina”.

Vozila sa linije 601 će u smeru ka Savskom trgu saobraćati trasom: Most Gazela – Savska – Drinska – Sarajevska – Hajduk Veljkov venac – Balkanska do stajališta „Nemanjina”.

Promenu smera kretanja do polaznog (redovnog) stajališta „Savski trg” vozila sa ovih linija će vršiti ulicama Balkanskom, Admirala Geprata, Kneza Miloša, Nemanjinom, Savskim trgom i Savskom ulicom.

Vozila sa prigradskih linija, iz smera Obrenovca, Lazarevca, Sopota i Mladenovca će u smeru ka BAS-u saobraćati trasom: Savska – Nikolaja Kravcova (produžetak Višegradske ulice u Beogradu na vodi) – Bulevar Vudroa Vilsona, odakle je moguće desno skretanje ka BAS-u, pri čemu će kao poslednje stajalište u Savskoj ulici koristiti stajalište „Durmitorska”. U smeru ka periferiji, ova vozila će saobraćati trasom: BAS – Karađorđeva – Zemunski put – Bulevar Vudroa Vilsona – Nikolaja Kravcova – Savska i dalje redovnom trasom. Za ove linije se uspostavlja privremeno stajalište u Ulici Nikolaja Kravcova, na poziciji EDB stuba koji se nalazi oko 30 metara ispred raskrsnice sa Savskom ulicom.

S obzirom na to da su tramvajske linije 7 i 9 izmeštene iz Ulice Milentija Popovića, kao dopuna nedostajućem kapacitetu na ovom potezu biće povećan broj tramvaja na liniji 11 koja će privremeno biti vraćena na staru trasu preko Starog savskog mosta.

Iz Sekretarijata za javni prevoz preporučuju putnicima koji su za vezu sa Ušćem i Ulicu Milentija Popovića koristili linije 7 i 9 na tramvajskim stajalištima na Savskom trgu, da kao alternativu koriste liniju 11 na tramvajskom stajalištu „Ekonomski fakultet” na ulazu u BAS.

Veza Savskog trga i blokova duž Ulice Jurija Gagarina ostaje u funkciji uz napomenu da će tramvaji koristiti Most na Adi umesto Starog savskog mosta.

Za putnike koji su koristili linije 78 i 83 za vezu sa Savskim trgom i BAS-om, najbliže stajalište u smeru ka Novom Beogradu biće u Balkanskoj, kao i u Gavrila Principa u zoni Kameničke ulice, dok se za smer ka Slaviji može koristiti stajalište „Kneza Miloša” u Nemanjinoj ulici.

Druga mogućnost je presedanje sa ove dve linije na tramvajsku liniju 11 u zoni TC „Ušće” ili na stajalištima „Brankov most” u Brankovoj ulici.

Produžen rok važenja invalidske parking karte

Sekretarijat za socijalnu zaštitu u saradnji sa JKP „Parking servis” produžio je rok važenja invalidske parking karte do 1. aprila 2020. godine, saopšteno je iz ovog sekretarijata. Produžavaju se parking karte izdate u „Parking servisu” na osnovu rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu za kalendarsku 2019. godinu, korisnicima koji imaju pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima.

Ovakav način parkiranja na teritoriji Beograda u skladu je sa Pravilnikom o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima, navodi se u saopštenju.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a Ogranci Beograd je 3957-777.