Komunalne informacije

Komunalne informacije za 24. oktobar

Redovno ispiranje vodovodne mreže na opštinama Novi Beograd i Surčin

Ekipe „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” izvodiće radove na redovnom ispiranju vodovodne mreže na opštinama Novi Beograd i Surčin od ponedeljka 25. do subote, 30. oktobra, saopštavaju iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Povremene prekide u snabdevanju i umanjen pritisak vode od 22 do 6 časova osetiće sledeći potrošači:

– 25. i 26. oktobra – u blokovima 44, 45 i u naselju Dr Ivana Ribara;
– 26. i 27. oktobra – u blokovima 61, 62, 63 i u delu Bloka 64;
– 27. i 28. oktobra – u naseljima Surčin, Dobanovci, Ugrinovci i Grmovac;
– 28. i 29. oktobra – u naselju Bežanijska kosa, mesnoj zajednici 3 i na potezu od naselja Surčin do raskrsnice za Bečmen i Jakovo, odnosno na potezu Bečmen–Petrovčić;
– 29. i 30. oktobra – u naseljima Jakovo, Boljevci i Progar.

U toku radova može doći i do kratkotrajnog zamućenja vode, a potrošači se mole da prethodno pripreme neophodnu zalihu vode za piće i osnovne potrebe. Ekipe „Beogradskog vodovoda” će se truditi da radove obave u što kraćem roku.

Radovi na redovnom ispiranju vodovodne mreže, koji se obavljaju nekoliko puta u toku godine, obezbediće da voda na česmama potrošača i dalje bude provereno dobrog kvaliteta.

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštini Vračar, u utorak, 26. oktobra, od 8 do 18 časova bez vode će ostati potrošači u Gružanskoj ulici (od Karlovačke do Žičke ulice).

Za najnužnije potrebe za pijaćom vodom obezbeđena je auto-cisterna, a potrošači se mole da pripreme neophodnu zalihu vode za piće i osnovne potrebe.

Za sve dodatne informacije potrošači se mogu obratiti Kontakt centru JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” na telefon 3606-606, a obaveštenja o planiranim radovima i kvarovima na mreži mogu se potražiti i na veb-adresi www.bvk.rs.

Izmena režima rada linija javnog prevoza tokom radova na Keju oslobođenja

Izvođenje radova na rekonstrukciji Ulice Kej oslobođenja, u periodu od 25. oktobra 18. novembra, prouzrokovaće promene u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Radovi podrazumevaju zatvaranje kolovoza ulice Kej oslobođenja na delu od ulice Stevana Markovića do ulice Marka Nikolića. Linije javnog prevoza će funkcionisati na sledeći način:

– linije 703L1, 705 i 706E u smeru prema Keju oslobođenja saobraćaju ulicama Cara Dušana, Karamatina, Kej oslobođenja, Marka Nikolića, TERMINUS, a u smeru od Keja oslobođenja redovno.

Vozila sa linija 703L1, 705 i 706E će u smeru ka Keju oslobođenja koristiti stajalište „Trg Branka Radičevića“;

– linije 82, 88, 610 i 611 u smeru prema Keju oslobođenja saobraćaju ulicama Avijatičarski trg, Glavna, Karamatina, Kej oslobođenja Marka Nikolića, TERMINUS, a u smeru od Keja oslobođenja redovno.

Vozila sa linija 82, 88, 610 i 611 će u smeru ka Keju oslobođenja koristiti stajalište „Zemun pošta“.

„Beogradske elektrane” u borbi za čistiji vazduh i smanjenje zagađenja

Poslednjih godina svedoci smo sve većeg zagađenja vazduha u Beogradu, a veliki broj vozila u saobraćaju, kao i kućna ložišta, negativno utiču na kvalitet vazduha, pogotovo u zimskim mesecima, saopštavaju iz „Beogradskih elektrana”. Međutim, borba za poboljšanje životne sredine u glavnom gradu kada su u pitanju „Beogradske elektrane” traje već decenijama. Zajedno sa osnivačem, Skupštinom grada, pokrenut je Program gašenja kotlarnica i do sada je ugašeno više od 1.300 kotlarnica koje su kao pogonsko gorivo koristile ugalj ili mazut koji sagorevanjem emituju značajne količine štetnih materija. Takođe, ti toplotni izvori su i energetski neefikasni. Prema procenama, efekat gašenja kotlarnica rezultirao je smanjenjem emisije CO2 za čak oko 500.000 tona godišnje.

Ovaj ogroman uspeh ne bi mogao da bude postignut da uporedo sa gašenjem kotlarnica preduzeće nije gradilo toplotne izvore (toplane) koje u proizvodnji koriste prirodni gas – ekološki prihvatljiv energent. Zahvaljujući velikim ulaganjima u sistem daljinskog grejanja, udeo potrošnje prirodnog gasa je u proteklih desetak godina povećan sa 81 odsto na čak 96 odsto, čime je dat veliki doprinos u smanjenju zagađenja vazduha u Beogradu.

U borbi za zaštitu životne sredine „Beogradske elektrane” ulažu i u ostale projekte zahvaljujući kojima će zagađenje u glavnom gradu biti smanjeno. U toplanama „Dunav”, „Konjarnik” i „Voždovac” ugrađen je sistem za recirkulaciju dimnih gasova kojim je omogućeno da nivo emisije azotnih oksida (NOx) bude ispod graničnih vrednosti. Naime, prilikom rada, produkti sagorevanja energenata ne ispuštaju se u atmosferu nego se vraćaju u kotlove. U narednom periodu i toplana „Cerak” će imati ovaj sistem, a isti princip će biti primenjen u svim ostalim toplanama čiji toplotni izvori imaju snagu veću od 50 megavata.

U toku ove grejne sezone biće ugašene i kotlarnice u Bulevaru vojvode Mišića od 37 do 39 i Bulevaru vojvode Mišića 39a. Korisnici iz ovog dela grada će se ubuduće grejati preko toplovodne mreže sistema „Beogradskih elektrana”.

Kada je u pitanju kotlarnica u Ljutice Bogdana 2, izgrađen je toplovod do ulaska u postrojenje i u planu je da ovaj toplotni izvor bude ugašen u toku sledeće godine.

U narednoj grejnoj sezoni biće urađena rekonstrukcija kotlarnice u Vrtlarskoj ulici, koja će ubuduće kao energent koristiti lako lož-ulje. Izgrađena je nova toplovodna mreža, tako da će se deo potrošača snabdevati toplotnom energijom iz toplane „Novi Beograd”, a deo iz ove kotlarnice. Potpuno gašenje tog toplotnog izvora nije moguće jer je potrebno da u toku noći, kada ne radi toplana „Novi Beograd”, snabdeva toplotnom energijom Zemunsku bolnicu.

Takođe, nije moguće ni gašenje kotlarnica u Preševskoj 34 (porodilište) i Dimitrija Tucovića 161 (Gradska bolnica) jer nijedna toplana u blizini ne proizvodi toplotnu energiju za pripremu potrošne tople vode koja je neophodna za rad ove dve zdravstvene ustanove. U planu je da u naredne dve do tri godine budu ugašene i kotlarnice „Šeher” i Dom zdravlja „Braće Jerković”.

Jedan od najvećih prioriteta „Beogradskih elektrana” trenutno je delimično gašenje najveće kotlarnice u naselju Sava Kovačević u Zemunu. Već godinama unazad „Beogradske elektrane” grade infrastrukturu, odnosno nove trase toplovoda, dve prepumpne stanice, modernizuju toplotne predajne stanice kako bi bilo omogućeno snabdevanje potrošača sa grejnog područja Zemun toplotnom energijom (za grejanje) iz toplane „Novi Beograd”. Takođe, ugradnjom novih i efikasnijih kotlova od devet megavata koji će kao pogonsko gorivo koristiti ekološki prihvatljiv energent, biće rekonstruisano i proizvodno postrojenje u kotlarnici „Sava Kovačević”. To proizvodno postrojenje će u letnjem periodu snabdevati potrošače toplotnom energijom za pripremu potrošne tople vode, što će značajno smanjiti zagađenje životne sredine.

Ističemo, tokom prethodne grejne sezone u rad je puštena jedna od prepumpnih stanica (u Bloku 38) na grejnom području toplane Novi Beograd. Radom ove stanice obezbeđen je deo potrebne toplotne energije za potrošače toplane u naselju Sava Kovačević. To je doprinelo značajnom smanjenju rada toplane u ovom zemunskom naselju.

Trenutno su u toku pripreme za puštanje u rad i druge prepumpne stanice u Bloku 28 (EDB završava elektroradove), čime će se steći uslovi za obezbeđivanje potpunog snabdevanja toplotnom energijom iz toplane „Novi Beograd” svih potrošača koji se sada snabdevaju iz toplane u naselju Sava Kovačević. Preostala je rekonstrukcija i zamena dotrajalog toplotnog izvora kotlovima ukupne instalisane snage od šest megavata, čija realizacija je planirana za početak grejne sezone 2022/2023.

Polovinom novembra prošle godine „Beogradske elektrane” su ugasile i kotlarnicu kapaciteta 1,2 megavata i na sistem daljinskog grejanja priključile Specijalnu bolnicu „Sveti Sava”. Kotlarnica te zdravstvene ustanove bila je veliki zagađivač životne sredine u centru grada i veliki je uspeh što je za kratki vremenski period izgrađen toplovodni priključak.

Pored toga, u cilju gašenja kotlarnica KBC „Zemun” i povezivanja četiri objekta bolničkog kompleksa na sistem daljinskog grejanja, u toku prošle godine izgrađena je deonica toplovoda od Poljoprivrednog fakulteta do Kliničko-bolničkog centra. Krajem prošle godine završena je izgradnja priključka i objekat je povezan na distributivnu mrežu toplane „Novi Beograd”. Ugašene kotlarnice kapaciteta četiri megavata za proizvodnju toplotne energije koristile su mazut i ugalj. U toku grejne sezone ovi objekti se toplotnom energijom snabdevaju iz toplane „Novi Beograd”, dok će se u letnjem periodu snabdevati iz kotlarnice u Vrtlarskoj ulici. U narednih godinu dana i kolarnica u Vrtlarskoj će biti rekonstruisana u cilju sprovođenja mera zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti.

Plan je da za oko tri godine u sistemu daljinskog grejanja ostane 14 toplana i 15 kotlarnica. Preostale kotlarnice moraju da ostanu u sistemu daljinskog grejanja zbog određenih specifičnosti poput snabdevanja toplotnom energijom prioritetnih potrošača (bolnice, škole i slično). S obzirom na to da su te kotlarnice, poput onih u Sremčici i Barajevu veoma udaljene od toplovodne infrastrukture, one će i dalje biti u funkciji, ali će biti rekonstruisane i modernizovane tako da koriste ekološki prihvatljivije energente, čime će značajno biti smanjeni štetni produkti sagorevanja.

Kao društveno odgovorno preduzeće, „Beogradske elektrane” će i ubuduće ulagati u projekte koji za cilj imaju očuvanje životne sredine.

Izmena reda vožnje BG voza

Sekretarijat za javni prevoz najavio je da će od 16. do 31. oktobra, od 10 do 15 časova, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji i izgradnji dvokolosečne pruge od Beograd centra do Stare Pazove i Novog Sada, doći do zatvaranja koloseka između stanica „Batajnica” i „Beograd centar”, usled čega se menja organizacija saobraćaja vozova iz sistema BG voz.

Kako se navodi, menja se red vožnje sledećih vozova:

1. Relacija „Batajnica–Ovča” – voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Batajnica (9.50) – Ovča (10.49), saobraća na relaciji Beograd centar – Ovča, a izostaje na relaciji Batajnica – Beograd centar; voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Batajnica (10.50) – Ovča (11.49), saobraća na relaciji Beograd centar – Ovča, a izostaje na relaciji Batajnica – Beograd centar; voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Batajnica (11.50) – Ovča (12.49), saobraća na relaciji Beograd centar – Ovča, a izostaje na relaciji Batajnica – Beograd centar; voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Batajnica (12.50) – Ovča (13.49), saobraća na relaciji Beograd centar – Ovča, a izostaje na relaciji Batajnica – Beograd centar; voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Batajnica (13.44) – Ovča (14.49), saobraća na relaciji Beograd centar – Ovča, a izostaje na relaciji Batajnica – Beograd centar. Voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Batajnica (14.11) – Ovča (15.15), saobraća na relaciji Beograd centar – Ovča, a izostaje na relaciji Batajnica – Beograd centar; voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Batajnica (14.50) – Ovča (15.49), saobraća na relaciji Zemun–Ovča, a izostaje na relaciji Batajnica – Zemun.

2. Relacija „Ovča – Batajnica” – voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Ovča (9.10) – Batajnica (10.14), saobraća na relaciji Ovča – Beograd centar, a izostaje na relaciji Beograd centar – Batajnica; voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Ovča (10.10) – Batajnica (11.14), saobraća na relaciji Ovča – Beograd centar, a izostaje na relaciji Beograd centar – Batajnica; voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Ovča (11.10) – Batajnica (12.14), saobraća na relaciji Ovča – Beograd centar, a izostaje na relaciji Beograd centar – Batajnica; voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Ovča (12.10) – Batajnica (13.14), saobraća na relaciji Ovča – Beograd centar, a izostaje na relaciji Beograd centar – Batajnica; voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Zemun (13.23) – Batajnica (13.40), neće saobraćati u navedenom periodu. Voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Ovča (13.10) – Batajnica (14.09), saobraća na relaciji Ovča – Beograd centar, a izostaje na relaciji Beograd centar – Batajnica. Voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Ovča (14.10) – Batajnica (15.14), saobraća na relaciji Ovča – Beograd centar, a izostaje na relaciji Beograd centar – Batajnica.
3. Relacija „Resnik – Zemun” – voz koji po redu vožnje saobraća na relaciji Resnik (9.28) – Zemun (10.04), saobraća na relaciji Resnik – Beograd centar, a izostaje na relaciji Beograd centar – Zemun. U dane vikenda ovaj voz saobraća na celom prevoznom putu bez izmene.

Važno obaveštenje za posetioce grobalja

JKP „Pogrebne usluge” apeluje na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike. Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska može da dođe do njihovog pada i povređivanja prisutnih lica.

Posebno se skreće pažnja roditeljima s malom decom da vode računa o njihovom kretanju i da se ne odvajaju od njih prilikom posete groblju. Na groblju je bez pratnje odraslog lica zabranjen pristup deci mlađoj od 10 godina.

Ukoliko se uoči opasnost od pada spomenika, o tome treba obavestiti Upravu groblja. Prema članu 10. gradske Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, o održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima staraju se isključivo njihovi korisnici, porodica i srodnici. Vlasnici nestabilnih spomenika upućuju se da se u najkraćem roku jave Upravi groblja radi dogovora o sanaciji spomenika. U cilju uređenja grobalja, JKP „Pogrebne usluge” nudi rešenja za stabilnost i bezbednost nadgrobnih obeležja, kao i uređenje grobnih mesta.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a Ogranci Beograd je 3957-777.