Komunalne informacije

Komunalne informacije za 6. jul

Izmene režima rada linija javnog prevoza zbog radova

Sekretarijat za javni prevoz saopštio je da će u narednom periodu zbog radova doći do pojedinih izmena režima javnog prevoza. Tokom izvođenja radova na redovnom održavanju u Ulici Triše Kaclerovića, na delu od Vojvode Stepe do Ranka Tajsića, od 6. do 12. jula potpuno će biti zatvoren kolovoz na ovoj deonici.

Vozila sa linija 18, 39 i ADA3, u smeru ka Kumodraškoj ulici, saobraćaće auto-putem do Ljubićke, zatim Ljubićkom do Kumodraške i dalje redovnom trasom.

Tokom radova na izmeštanju saobraćajnice Baroševac – Zeoke – Medoševac – Faza 2 (bivši državni put IIb reda oznake 363), do 1. februara 2021. godine doći će do promena u radu linija javnog prevoza. Ova saobraćajnica biće potpuno zatvorena na delu od raskrsnice sa novoizgrađenom saobraćajnicom u naselju Zeoke do raskrsnice sa novoizgrađenom saobraćajnicom u naselju Baroševac, a sav saobraćaj će biti preusmeren na novoizgrađenu ulicu. Zbog toga će vozila sa linija javnog prevoza 141L, 166, 173, 583 i 583A saobraćati Karađorđevom ulicom (bivši državni put IIb reda oznake 363), novoizgrađenom – izmeštenom saobraćajnicom Baroševac – Zeoke – Medoševac, Baroševačkom ulicom i dalje redovnom trasom.

Vozila će na izmenjenom delu trase koristiti, kao i u prethodnoj fazi radova, novoizgrađena stajališta u visini raskrsnice novoizgrađene saobraćajnice sa Ulicom Milete Stevanovića (Zeoke) i u visini raskrsnice novoizgrađene saobraćajnice sa Ulicom Jovana Đaurovića (Put za Bistricu).

Montaža krana za potrebe gradilišta u Ruzveltovoj ulici obavljaće se predstojećeg vikenda. Radovi se izvode na desnoj strani kolovoza u Ruzveltovoj (smer ka Ulici kraljice Marije), na delu od kraja stajlišta „Dalmatinska” do objekta sa kućnim brojem 17, zbog čega će doći do zauzeća desne kolovozne trake i tramvajske baštice u istom smeru, pa će se saobraćaj odvijati dvosmerno preostalom širinom kolovoza. Tokom radova važiće sledeći režim rada linija javnog prevoza:

– tramvajska linija 3  i dalje ne saobraća;
– tramvjaska linija 12 će saobraćati na skraćenoj trasi od Tašmajdana;
– privremena autobuska linija 5A saobraća na relaciji: Dorćol – SRC „Milan Gale Muškatirović” – Tadeuša Košćuška – Cara Dušana – Dubrovačka – Dunavska – Žorža Klemansoa – Venizelosova – Cvijićeva – Bulevar despota Stefana – Džordža Vašingtona – 27. marta – Kraljice Marije – Ruzveltova – Mije Kovačevića – Omladinski stadion.

Privremeno se izmešta stajalište „Dalmatinska” za linije javnog prevoza 25, 25P, 27, 32, 65, 66 i 74 na poziciju ispred objekta sa kućnim brojem 13, oko pedeset metara posle raskrsnice sa Dražićevom, navedeno je u saopštenju.

Izmena trase linije 42 tokom radova u Ulici Pere Velimirovića

Tokom izvođenja radova na izgradnji novoprojektovane saobraćajnice – Bulevar Patrijarha Pavla, doći će do promena u radu linije javnog prevoza 42, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Radovi podrazumevaju zauzeće Ulice Pere Velimirovića na delu od raskrsnice sa Bulevarom Patrijarha Pavla do skretanja za „Srbija šume“ i izvodiće se u periodu od 1. jula do 31. avgusta.

Tokom izvođenja radova vozila sa linije  42 će saobraćati na sledeći način:

U smeru prema Petlovom brdu ulicama – Borska, Hasanaginice, Pere Velimirovića, Reljkovićeva, Srpskih udarnih brigada, Borska, Vareška, Patrijarha Dimitrija, Miška Kranjca, Vijadukt i dalje redovnom trasom;
U smeru prema Trgu Slavija ulicama – Pilota Mihaila Petrovića, Miška Kranjca, Patrijarha Dimitrija, Vareška, Borska i dalje redovnom trasom.
Vozila će na izmenjenom delu trase koristiti sva postojeća, kao i privremena stajališta u smeru ka Petlovom brdu:

– Reljkovićeva – u ulici Reljkovićeva u zoni raskrsnice sa ulicom Mihaila Stanojevića i

– Dom zdravlja – u ulici Reljkovićeva u zoni raskrsnice sa ulicom Srpskih udarnih brigada.

Letnji red vožnje od 1. jula

Od srede, 1. jula, na svim gradskim i prigradskim linijama biće primenjen letnji red vožnje, saopštio je Sekretarijat za javni prevoz. Primenom letnjeg reda vožnje biće uspostavljene i sezonske linije koje će saobraćati vikendom:

·       400 (Voždovac – Vrh Avale),
·       ADA 1 (Trg Republike – Ada Ciganlija – Vidikovac),
·       ADA 2 (Zemun / KEJ OSLOBOĐENJA / – Ada Ciganlija),
·       ADA 3 (Konjarnik – Ada Ciganlija),
·       ADA 4 (Mirijevo  – Ada Ciganlija),
·       ADA 5 (Bežanijska kosa – Ada Ciganlija).

U slučaju loših vremenskih uslova, kada je značajno smanjen broj posetilaca na Adi Ciganliji, rad na linijama ADA (1-5) biće redukovan ili privremeno obustavljen.

Klima-uređaji ponovo u javnom prevozu uz posebne mere

Zbog najavljenih visokih temperatura vazduha u narednim danima počeće da se koriste klima-uređaji u vozilima javnog prevoza putnika, u skladu sa preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje u cilju sprečavanja obolevanja i širenja kovida-19. Sekretarijat za javni prevoz je naložio prevoznicima, na osnovu preporuka za primenu mera pri korišćenju klima-uređaja u vozilima dobijenih od Gradskog zavoda za javno zdravlje, da sprovedu i poštuju posebne mere pri korišćenju uređaja za rashlađivanje vazduha u vozilima javnog prevoza putnika na teritoriji Beograda.

Podešavanje režima rada klima-uređaja u vozilima biće takvo da udeo vazduha koji se zahvata iz spoljašnje sredine bude što veći, uz optimalnu kombinaciju sa prirodnom ventilacijom. Optimizacija rada klima-uređaja znači da se koriste samo u uslovima kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni Celzijusa i to na način da temperatura u vozilu bude za pet stepeni niža, uz podešavanje snage ventilatora klima-uređaja na minimum. Na terminusima (okretnicama) u toku trajanja pauze, a najmanje pet minuta, neophodno je vršiti provetravanje vozila sa otvorenim vratima i „ispiranje” celog ventilacionog sistema klima-uređaja sa podešenom snagom ventilatora na maksimum.

Takođe, potrebno je vršiti dezinfekciju filtera klima-uređaja najmanje jednom dnevno, na početku ili na kraju dnevne upotrebe vozila. Sve navedene mere su efikasne isključivo uz striktno poštovanje već važećih mera za korišćenje javnog linijskog prevoza putnika u vreme trajanja epidemije virusa kovid-19, odnosno obavezno nošenje zaštitnih maski koje pokrivaju usta i nos, održavanje fizičke distance i drugo, navodi se u saopštenju Sekretarijata za javni prevoz.

Obavezno korišćenje zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza

U narednom periodu biće obavezno korišćenje zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda, što će biti jedna od tema sednice Gradskog štaba za vanredne situacije koja će biti održana sutra.

Na osnovu odluke sa današnje sednice Republičkog kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, predviđena je obaveza korišćenja zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza putnika. Ulazak u prevozna sredstva neće biti dozvoljen putnicima koji ne nose maske.

Zaštitne maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci, već građani mogu koristiti pamučne maske za višekratnu upotrebu, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a Ogranci Beograd je 3957-777.