Otvoren 60. kanski filmski festival

U sredu, 16. maja, svečano je otvoren 60. kanski filmski festival. Prvi film prikazan u zvaničnoj selekciji za Zlatnu palmu bio je „My Blueberry Nights“ hongkonškog reditelja Vong Kar Vaja (Kar Wai Wong), poznatog po filmu „2046“. U prvom filmu ovog reditelja na engleskom jeziku uloge tumače neki od najpoznatijih glumaca današnjice: Džad Lo (Jude Law), Tim Rot (Tim Roth), Dejvid Stratern (David Strathairn), Natali Portman (Natalie Portman), Rejčel Vajz (Rachel Weisz), ali i poznata džez pevačica Nora Džouns (Norah Jones). Film govori o mladoj Elizabet (Džouns), koja u potrazi za smislom polazi na put kroz čitavu Ameriku i sreće niz neobičnih likova.
Pored ovog, u zvaničnoj selekciji festivala su još 22 filma koji dolaze iz zemalja poput Izraela, Južne Koreje, Meksika. Četiri već nagrađena reditelja ponovo su u selekciji za Zlatnu palmu: Kventin Tarantino (Quentin Tarantino) sa „Death Proof“, braća Koen (Joel & Ethan Coen) s Rio Grande trilerom „No country for old men“, Gas van Sant (Gus Van Sant) s filmom „Paranoid Park“ i naš Emir Kusturica s filmom „Promise Me This“.
U konkurenciji za Zlatnu palmu nalaze se i nešto manje poznati reditelji, kao što su Francuskinja Katerin Breja (Catherine Breillat) s filmom „Une Vieille Maitresse“ („An Old Mistress“), njen sunarodnik Kristof Onorel (Christophe Honoreles) s filmom „Les Chansons d’Amour“, Južnokorejci Kim Ki-duk (Kim Ki-duk), koji se već predstavio kanskoj publici filmom „Soom“ („Breath“), i Li Čang-dong (Lee Chang-dong) s filmom „Secret sunshine“, zatim Kristijan Mungiu (Cristian Mungiu) iz Rumunije s filmom „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“ („4 Months, 3 Weeks And 2 Days“) i Ulrih Zajdl iz Austrije (Ulrich Seidl) s filmom „Import export“.
Sutra čitajte više o Kanskom filmskom festivalu.
Koristan link
Zvanična prezentacija Kanskog filmskog festivala

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

braca koenfestivalfilmfilmkankusturicatarantinovan santzlatna palma
Komentari (0)
Dodaj komentar