“Toni Erdman” najbolji film 23. Palićkog festivala

Nagrada „Zlatni toranj“ za najbolji film 23. Festivala evropskog filma Palić dodeljena je danas nemačkom ostvarenju “Toni Erdman” u režiji Maren Ade, koji “kroz humor i svežu autentičnost, priča priču o ocu i ćerki u savremenom otuđenom svetu”.

“Palićki toranj” za najbolju režiju pripao je rumunskom reditelju Kristijanu Munđiju za film “Matura” u kome, kako je konstatovao žiri, “pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva kroz nepogrešivo ubedljivu glumu”.

Žiri u kome su bili rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), producent Rina Sildos (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka) i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija), dodelio je dva Specijalna priznanja – srpskom filmu “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića i poljsko-švedskom ostvarenju “Ljubav je gorka” u režiji Tomša Vasilevskog.

“Dnevnik mašinovođe” je, prema oceni žirija “iznenađujuća crna komedija sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom koja publiku ne ostavlja ravnodušnom”.

Predsednica žirija Ješim Ustaoglu je ,obrazlažući odluku žirija na konferenciji za novinare, rekla da Vasilevski u filmu “Ljubav je gorka”, “koristeći fragmente iz života četiri žene, sa jakim i upečatljivim vizuelnim stilom, gradi snažnu priču o usamljenosti i čežnji”.

Najbolji film u selekciji “Paralele i sudari”, prema odluci žirija kritike, je mađarsko ostvarenje “Staza od ljiljana” Benedeka Fligauf, a Specijalno priznanje je dodeljeno slovačkom filmu “Eva nova” u režiji Marka Škopa.

Žiri kritike u sastavu: Marina Rihter (Austrija), Maria Ulfsak (Estonija) i Koleta de Kastro (Francuska), ocenio je da je “Staza od ljiljana” pažljivo režirano delo koje ima mnoštvo različitih slojeva.

“Gledaoci bivaju uhvaćeni u naročito intimnu porodičnu priču o odnosu između sina i majke, a nekonvencionalna kamera vodi nas od sećanja, koja proganjaju, do jasne svakodnevnice, uspevajući da zigradi složenu priču koja osciluje između svesti i podsvesti”, istakla je Rihter.

“Eva nova” je, prema njenim rečima, “divan, emotivan film koji govori o odlukama, vezama i krivici kao i o njihovom pojavljivanju u obliku životnih prekretnica”.

Žiri novoustanovljenog programa “Oči u oči”, koji su činili mladi filmofili Lara Majkić, Sara Simović, Pavle Menalo, Saša Papić i Viktor Pasterko, među pet dugoemtražnih filmova namenjenih mladoj publici, odabrao je bugarsko-grčki “Lekcija” u režiji Kristine Grozeve i Patra Valčanova, smatrajući da zavređuje da ga pogledaju njihovi vršnjaci i mnogo toga nauče.

(Tanjug)

https://www.youtube.com/watch?v=MF4i7qyUysA

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmski festivalpalic
Komentari (0)
Dodaj komentar