Treći festival Slobodna zona

U Beogradu će od 9. do 14. novembra u Dvorani kulturnog centra Beograda (DKC), u organizaciji kulturnog centra REX, biti održan Treći filmski festival „Slobodna zona“. Festival će predstaviti 18 angažovanih filmova s aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta.
Treći festival Slobodna zona najaviće 28. oktobra danski igrani film „1:1“ (2006) u režiji Anet K. Olesen (Annette K. Olesen). Posle projekcije, razgovaraće se o toj intimnoj drami koja se odigrava u sivom i monotonom kopenhaškom predgrađu, gde zajedno i naizgled mirno žive Danci i palestinski imigranti.
Film „1:1“ direktno pogađa u najtraumatičnije pitanje danskog i evropskog društva danas – usijani problem rasnog sukoba u zemljama Evropske unije i sve manje tolerancije i razumevanja između evropskih i arapskih kultura.
Igrani i dokumentarni filmovi treće „Slobodne zone“ ponovo će poručiti da je borba za kulturni identitet, protiv siromaštva, za dostojanstvo života i osnovnu ljudskost sada u punom jeku i u svetu i kod nas, te da se ona najdelotvornije vodi kroz jasan umetnički angažman.
Svežina autorskog rukopisa, neposrednost estetike vizuelne gerile i angažman u savremenoj filmskoj umetnosti danas su podjednako važna pitanja, kao i teme kojima se bave filmovi koje „Slobodna zona“ predstavlja ove godine.
Prošlogodišnji festival privukao je više od 5.500 gledalaca, uz nekoliko rasprodatih projekcija, a niz filmova prikazan je tokom godine i u drugim gradovima Srbije.
Sav prihod od ulaznica namenjen je za humanitarne svrhe. Cena ulaznice za sve projekcije je 100 dinara.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

angazovani filmfestivalfilmslobodna zonafilm
Komentari (0)
Dodaj komentar