IL-2 Sturmovik: 1946

IL-2 Sturmovik: 1946, koji stiže iz Ubisofta, nije ne samo ekspanzija poznatog serijala već stand-alone igra, koja u sebi sadrži sve prethodne nastavke i ekspanzije ove čuvene igre. Samo ime nastavak duguje trima dodatim ekspanzijama koje se dešavaju 1946. godine. Pored ekspanzije koja se zove 1946, na disku su i dve nove – Sturmovik over Manchuria i PE-2.
Ekspanzija Sturmovik over Manchuria nudi mogućnost letenja u preko 50 misija, gde možete izabrati jednu od dve strane – biti Rus ili Japanac. Ako izaberete rusku stranu, letite na čuvenom lovcu bombarderu Ilyushin Il-10 i borite se u Kini i Koreji protiv Japanaca. Ukoliko u igri izaberete da budete Japanac, prvo branite ostvo Ivo Džimu u čuvenoj bici iz Drugog svetskog rata, a zatim obarate teške američke bombardere u odbrani Japana od američkih vezdušnih napada.
Ekspanzija PE-2 nudi upravljanje ruskim dvomotornim lovcem bombarderom PE-2 Peshka. Ovaj čuveni lovac bombarder nudi vam igranje i letenje u četiri kampanje s preko sto misija, gde je akcenat na napadima na kopnene i pomorske ciljeve, a ne na vazdušnim bitkama. U svakom slučaju, igrajući ovu ekspanziju, veoma dobro ćete upoznati ovaj avion i njegove letačke mogućnosti.
Najvažnija ekspanzija ovog nastavka igre je upravo ona po kojoj se ceo nastavak i zove – 1946. Ovde se scenario bazira na zamišljenom pravcu istorije, gde 1946. godine Drugi svetski rat još nije završen i gde se Nemci još grčevito brane, ali nisu gotovi; Rusi su krenuli u konačan obračun s nemačkom armijom i potiskuju je iz Ukrajine. Razvijeni su prvi mlazni avioni, pa sada Rusi imaju YAK-15 i MIG-9, koji su zaista i razvijeni istorijski gledano 1946. godine, ali uz veliku pomoć nemačkih naučnika zarobljenih od strane ruske armije, po okončanju Drugog svetskog rata. I nemačka strana u ovoj ekspanziji raspolaže velikim brojem mlaznih aviona, koji u stvarnosti nisu, ili barem većina njih, ni postojali; možda samo kao prototip ili idejno rešenje. Ovde možete učestvovati u tri kampanje s pedesetak misija, i možete biti na strani Nemaca ili Rusa. Misije u kojima učestvujete su veoma raznovrsne, od klasičnih izviđačkih do borbi u vazduhu ili napada na ciljeve na zemlji.
Ono što gotovo uvek oduševi kod ove igre je grafika. Iako je engine isti kao u prvom delu ove igre (koji se pojavio pre više od pet godina), on i dan-danas radi besprekorno. Avioni su urađeni veoma detaljno i sve izgleda veoma realistično. Zvuk je odrađen odlično, od samog motora aviona u različitim režimima rada pa sve do zvukova topova i mitraljeza koji pucaju. Muziku koja prati igru slobodno isključite – nije vredna pomena. Jedina ozbiljna zamerka ovoj igri možda bi se mogla uputiti tome da je veoma teška. Naravno, veliki broj aviona i njihovih modifikacija koje se nude u igri pružaju mogućnost da svi, od apsolutnog početnika pa do iskusnih pilota, pronađu letelicu koja im odgovara, ali ako podignete realizam u igri na maksimum, teško da ćete se i odlepiti od tla ako nemate bar sportsku letačku dozvolu. Sve to je moglo biti izbegnuto da je u igru ugrađen kvalitetniji tutorijal. Ovako oni neiskusniji lako mogu da odustanu od igre, a da nisu nijednom poleteli, što je zaista velika šteta.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

1946avionigreil-2 sturmovikletenjepcrat
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milanko Ljubišić

    Uz pomoć te igre naučio sam mnogo o avionima. Kada sam je prvi put igrao, ostao sam bez reči. Nemam nikakvih primedbi, tekst je odličan!