King Arthur – The Role-playing Wargame (1)

King Arthur – The Role-playing Wargame igra je mađarskog razvojnog tima Neocore Games kojom on pokušava da preotme deo tržišnog kolača moćnom Creative Assembly-ju. Pošto je to teren na kome suvereno vlada monstrum od serijala Total War, ova igra definitivno nema lak zadatak. Nije neophodno poznavati istoriju da bi se igrala strategija formacijskog ratovanja, ali uopšteno znanje sigurno pomaže. Kad je o tome reč, mora se priznati da ova igra nije istorijski tačna.
Kralj Artur (kao ni njegov otac Uter Pendragon) nikad nisu potvrđeni kao istorijske ličnosti, tako da su autori imali slobodne ruke što se tiče vremenskog razdoblja, vojske, religije i svega ostalog. A s obzirom na to da je ovde ionako reč o legendi, onda ne smeta ako se u igru unese i malo elemenata fantazije: vilenjačka vojska, moćni magovi i mitološka bića. Ako se ovakve igre dobro izvedu, onda su u najmanju ruku podjednako zabavne kao i njihovi istorijsko tačniji pandani. Zato nećete moći baš tačno da rekonstruišete određene događaje, ali šta je – tu je.
Strategije formacijskog ratovanja u osnovi su podžanr real time strategija. Umesto pojedinačnih jedinca ovde vodite grupe jedinica na simulaciji pravog 3D terena, a faktori kao što su umor jedinica, line of sight, bonusi za napad s leđa i s bokova, prednost jedinica na višem položaju i slično ovde uobičajena su stvar. Neki bi rekli da su ovakve igre najviša evoluciona tačka strategijskog gaming žanra, a kao što verovatno znate, ovim podžanrom već tačno deceniju dominira čuveni Total War, tako da su neke paralele i poređenja neizbežni. Iako je bilo nekoliko pokušaja drugih razvojnih timova da naprave nešto, to se nije pokazalo kao preterano uspešno.
Pre svega mora se istaći da ova igra izgleda fenomenalno. Bajkoviti i mistični delovi stare Engleske prikazani su fenomenalno, zajedno s menijima, fontovima, muzikom i svim ostalim stvarima bitnim za atmosferu i grafičku prezentaciju. U igri preuzimate ulogu mladog i još nepoznatog kralja Artura s ciljem da ponovo ujedinite engleske pokrajine i učvrstite moćno kraljevstvo. Igra se sastoji od dva tipična dela. Prvi je strateška mapa Britanije podeljena na regione. Na njoj su prikazane vojske, jedinice, gradovi i razna specijalna mesta, gde ćete provoditi većinu vremena (regrutujući nove jedince, pomerajući vojsku, rešavajući zadatke, brinući se za ekonomiju, istraživanje, izgradnju…). Drugi je, naravno, taktička mapa terena na kom će se odvijati sama borba.
Okosnica igre su vitezovi okruglog stola. Oni će voditi vašu vojsku (bez viteza vojska uopšte ne može da se kreće) i inspirisati jedinice, a tokom borbe će prizivati moćne veštine i magiju koja će veoma uticati na ishod bitke. Magije su brojne i raznovrsne, a sastoje se od ofanzivnih, kao što su udar munje ili kiša otrova, i defanzivnih, kao što su prizivanje magle ili lečenje jedinica.
Pomenimo i to da će vitez zauzimati jedno dodatno mesto u vašoj vojsci (koja može imati maksimalno 16 jedinica), pa će se boriti zajedno s jednom povezanom jedinicom (koju možete menjati). Vaše snage napreduju dobijajući nivoe iskustva i zarađuju bodove koje ćete sami raspoređivati na razne specijalne veštine i magije, odnosno statistike napada i odbrane. U svom inventaru vitezovi mogu da nose oružje, oklope i razne artefakte koji im povećavaju karakteristike i veštine ili dodaju neke nove, kao u bilo kom drugom RPG-u. Pored rata, vitezovi su važni i u miru, gde pod njihovu upravu možete stavljati razne regije, a njihove karakteristike će na pozitivan ili negativan način uticati na prinose hrane, zlata i ostalih stvari.
Na mapi se takođe dobijaju razni zadaci (quest) u vidu svitaka do kojih morate doći. Zanimljiva stvar je da se deo zadataka odvija interaktivnom pisanom avanturom, čitanjem iz knjige dok vi birate odgovore i akcije koje će vaš izaslanik izvršavati. Uspeh vezane radnje često je označen ikonom koja predstavlja neku karakteristiku vašeg viteza (ako vam igra ponudi nešto kao "napadam magijom", onda bi bilo dobro da je vaš vitez vešt u toj disciplini). Rezultati ovih avantura često su veoma bitni, pa će vam se često dogoditi da u početku uspete da regrutujete novog viteza ili jedinicu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

britanijaengleskakamelotking arthurrpgstrategijatotal waravanturavitezovidvoracigrekralj arturmađarski razvojni timmapaotacpc igreuter pendragon
Komentari (0)
Dodaj komentar