Kakve veze Napoleon ima sa konzervama? Ovo otkriće će vas iznenaditi

Konzerve su neizostavan deo savremenog života. Kada bismo sada mogli da zavirimo u stan svakoga od vas koji čitate ovaj tekst, gotovo je sigurno da bismo u svakom stanu pronašli barem jednu konzervu.

A kada je neki proizvod tako široko zastupljen u svakodnevnom životu ljudi, onda on svakako zaslužuje i priču o tome kako je zapravo nastao.

I zaista, konzerve su danas nezamenljive, jer omogućavaju dugo čuvanje namirnica u jestivom stanju. A da li ste znali da za konzerve treba da zahvalimo Napoleonu?

Naime, kada su tokom jednog od ratova koje je vodio ovaj slavni vojskovođa, njegovi vojnici bili na ivici života zbog neuhranjenosti, ponudio je nagradu od 12.000 franaka svakome ko mu na adekvatan način reši problem nošenja i čuvanja hrane.

I rešenje je ponudio Nikola Aper, koji je 1810. godine napravio hermetički zatvorene „kontejnere“ od kovanog gvožđa, preteču konzervi kakve danas poznajemo. Ovaj izum je kasnije patentirao Englez Piter Djurand

A zahvaljujući razvoju masovne industrijske proizvodnje, konzerva je, krajem 19. veka, postala potrošački standard, pretežno u industrijalizovanim zemljama, ali opštepoznata i u drugim krajevima sveta.

Međutim, zanimljivo je da je prvi otvarač za konzerve napravljen tek nakon 48 godina postojanja konzervi. A ako se pitate kako su onda konzerve otvarali Napoleonovi vojnici, odgovor je da su ih otvarali uglavnom sabljama ili bajonetima, piše k1info.rs.

Bilo kako bilo, danas su konzerve praktično preplavile svet, pa često možemo da ih vidimo i na mestima gde ne bi trebalo da ih vidimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

inovacijaizumkonzervenapoleonratskladištenje hrane
Komentari (0)
Dodaj komentar