Novčanica od 5 evra koja vredi 500? Proverite, možda imate baš takvu

Među novčanicama evra koje su trenutno u opticaju postoje i neki primerci koji su zbog svoje retkosti postali predmet interesa kolekcionara i notafila, sakupljača papirnatog novca. Budući da po otkriću vrlo brzo dospevaju u njihove kolekcije, takvih novčanica je sve manje zbog čega je njihova vrednost znatno porasla. Evo kako ih možete prepoznati.

Novčanica od 5 evra

U opticaju su novčanice od 5 evra kojima se možete obogatiti i ako vam se posreći, dobićete za nju i od dvadeset do sto puta veći iznos od njene prave vrednosti. Posebno retke serije novčanica mogu svojim vlasnicima zato doneti popriličnu sumu.

Uzmite novčanicu i pažljivo pogledajte brojke i slova u gornjem desnom uglu koje su na fotografiji uokvirene crvenim kvadratom. One označavaju seriju u kojoj je novčanica štampana. Retke serije sadrže 5 istih brojeva (na primer 77777, 99999). Ako ste slučajno jednu takvu novčanicu primetili kod sebe, pobrinite se da ostane u besprekornom stanju i u tom slučaju će vam doneti mnogo novca.

Novčanica od 50 evra

A ponekad i štamparske greške mogu doneti vlasnicima takvih novčanica više koristi nego štete. Naime, svojevremeno je pogrešno utisnuta serija novčanica od 50 evra pa je na njenoj zaštitnoj traci ispisana vrednost od 100 evra. Zbog toga privatni kolekcionari danas vrlo rado otkupljuju ovu retku novčanicu, i za to plaćaju i 7 puta više od njene prave vrednosti.

Zato, ako vam u ruke dođe novčanica od 50 evra obavezno je pregledajte na jakoj svetlosti i pažljivo proverite koja je vrednost naznačena na zaštitnoj traci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Evronovčanica
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ja imam dve takve

  • David

    proverio