Ogromna izgubljena bogatstva su tamo negde – i vi ih se možete dokopati

Teško da postoji išta uzbudljivije od potrage za izgubljenim blagom. Mnogi ipak smatraju da je to zastarela avantura i da lovu na zlato na dnu mora nije mesto u modernom svetu, ali greše.

Izgubljena bogatstva i danas privlače brojne istraživače koji su spremni da rizikuju sve samo da bi pronašli davno zakopano bogatstvo.

Plen Rejnoldsove bande 

Jedni kažu da su to bili pošteni vojnici koji su nastavili borbu za Konfederaciju nakon kraja američkog građanskog rata, drugi će reći da su to obični drumski razbojnici. Kako bilo da bilo, sredinom šezdesetih godina 19. veka opljačkali su nekoliko kočija i pobegli s pozamašnim blagom. Vođa i poslednji preživeli Džon Rejnolds, umro je 1871. godine, ali je pre smrti otkrio svom partneru Albertu Braunu gde je zakopao blago.

Uputstva su bila poprilične jasne; na početku Ženevine jaruge skrenuti desno i slediti Deer Creeka gde je skriveno blago u starom rudarskom oknu. Okno je zazidano, ali u blizini je drvo s mesarskim nožem koji pokazuje u kojem smeru treba ići.

Usprkos jasnim uputsvima, Braun je otkrio da je šumski požar ili odron poremetio znakove do blaga i nije uspeo da ga pronađe. Otada su mnogi pokušali da otkriju blago i još uvek nisu uspeli.

Zlato u jezeru Mičigen 

Negde na dnu jezera Mičigen leži pravo bogatstvo u zlatnicima, barem tako kaže legenda koju je započeo Džordž Aleksander Abot, nekadašnji viceguverner jedne banke koji je na samrti 1921. godine ispričao svetioničaru gde se skriva čitav vagon zlata. Prema legendi, neki trajekt prevozio je blago preko jezera kad ga je uhvatila oluja i da bi spasili posadu i ostatak blaga, jedan vagon iskrcali su u jezero.

Pobornici te priče su danas ronioci Kevin Dikstra i Frederik Monreo koji su dospeli u medije 2014. godine pričom da su navodno otkrili barku iz 17. veku. Kasnije se ispostavilo da je reč o modernom tegljaču.

Bogatstvo bakarnog zapisa 

Zapisi s Mrtvog mora, stotine antičkih jevrejskih tekstova otkrivenih sredinom prošlog veka, kriju mnoge tajne. Među njima je zapis 3Q15, jedini zapis koji nije papirusu ili pergamenut. Zanimljivo je i da je to jedini zapis koji nema religijsku tematiku već beleži 64 lokacije gde se navodno nalazi zlato, srebro i drago kamenje. Procenjuje se da bi to bogatstvo vredelo milijarde dolara.

Zasad nijedno blago nije otkriveno, a ni uputstva ne pomažu previše. Jedno blago je skriveno u pogrebnom hramu, u trećem redu kamena. Takva uputstva su praktično beskorisne hiljadama godina kasnije, prenosi Express.hr.

Zlato Inka 

1532. godine je španski konkvistador Francisko Pizaro uhvatio vladara Inka Atahualpu. Zgrada gde je car bio zatočen i danas postoji, a priča se da su je nekad zvali soba oktupnine jer je Atahualpa obećavao napuniti je zlatom u zamenu za slobodu.

Španjolci su isprva pristali na otkupninu, ali Pizaro se kasnije predomislio i pogubio Atahualpu. Inke su već bile počele da sakupljaju blago, ali kad su doznali da im je vladar mrtav odlučili su da ga skriju negde u planinskom lancu Llanganates u Ekvadoru.

Mnogi su pokušali da dođu do tog blaga, neki su tvrdili i da su ga pronašli, ali postoji mogućnost da su zemljotresi urušili pećinu i da je to blago zauvek izgubljeno.

Blago Esperanze 

Usred Tihog okeana nalazi se atol Palmira na kom žive samo američki naučnici, ali postoji mogućnost da je tamo zakopano gusarskog blago. Naime, 1816. godine je španski brod Esperanza putovao nakrcan zlatom i draguljima opljačkanima u Peruu. Na svom putovanju je upao u oluju koja mu je slomila jarbol i time je brod postao laka meta za gusare.

Oni su to naravno iskoristili, ali nisu daleko dogurali jer su i oni upali u oluju i nasukali se na koralni greben oko atola Palmira. Većinu blaga su zakopali na ostrvu i odlučili da sagrade splav kako bi se dočepali kopna.

Dobar deo gusara se ukrcao na splav i nikad više nitko nije čuo za njih. Desetorica su odlučila da ostanu, ali kako im je ponestajalo zaliha i oni su se odlučili na odlazak s ostrva. Četvorica su ostala na atolu, a šestorica su krenula u malom čamcu. Samo jedan, Džejms Hajns, je preživeo putovanje do američkog kopna i tamo je napisao svoje memoare. Međutim, i on je umro samo mesec dana nakon spašavanja.

Šta se dogodilo s blagom i četvoricom mornara na ostrvu, ni danas se ne zna.

Pierpontovo blago 

Leipsik, Ohajo poznat je samo kao nekadašnje skrovište opasne bande na farmi porodice Pierpont. Hari Pierpont je pljačkao banke, a čitavu bandu je vodio na farmu kako bi se skrivali između napada.

Veruje se da su negde na farmi skrivali deo blaga, a jedno vreme je čak i FBI dolazio u potragu za dokazima. Jednom kad je FBI izgubio interes, došli su tragači za blagom u nadi da će otkriti bogatstvo. Do sad niko nije pronašao taj novac.

Pljačka kočije u Jarbidžu 

5. decembra 1916. godine Ben Kul s dvojicom pomagača opljačkao je kočiju u blizini grada Jarbidž u Nevadi i ubio vozača. Fanovima divljeg zapada je taj događaj važan jer je to poslednja pljačka kočije u američkoj istoriji.

Lovce na blago više zanima 4.000 dolara u zlatnicima koje nikad nije pronađeno. Zanimljivo je da je jedna od potraga otkrila vreću s opljačkane kočije, ali vreća je bila prazna. Možda je netko od pljačkaša izdao svoje ortake i zgrabio čitavo blago.

Nacističko blago 

Da su nacisti pljačkali sve su stigli je već poznata činjenica, ali od navodnih svota vam se zavrti u glavi. Priča se da je general Emil Klein ukrao zlato i nakit vredno 62 milijarde dolara i skrio ga u tunele nedaleko od češkog grada Stechovice.

Tokom sedamdsetih i osamdesetih godina prošlog veka čehoslovačke vlasti bezuspešno su tragale za tim blagom, da bi ovih dana Josef Muzik i bivši obaveštajac Helmut Gansel tragali za istim tim bogatstvom.

Blago braće Fligl 

Džejk i Ralf Fligl bili su beskrupulozni pljačkaši dvadesetih godina prošlog veka. Njihov najveći uspeh bio je i njihov kraj. 1928. godine su opljačakli banku u državi Kolorado i odneli 200.000 tadašnjih dolara, ali su iza sebe ostavili i mnoga mrtva tela.

1930. su vlasti uhvatile i obesile Ralfa, a nešto kasnije je i Džejk ubijen u oružanom obračunu s vlastima. To je trebalo da bude njihov kraj, ali su ušli u legendu jer je Ralf bio škrtica koji nije verovao nikome pa je ukradeni novac zakapao širom SAD-a.

Postoje priče da su ljudi otkrili neke lokacije zakopanog blaga, priča se i da je šira porodica Fligl otkrila sve, ali neki veruju da je blago i dalje tamo negde. Samo čeka da ga se pronađe.

Blago kapetana Kida 

Kao gusar nije imao posebno slavnu karijeru, ali je nakon smrti ušao u legendu. Osim legendi, postoje i istorijski dokazi da je barem jedan kovčeg s blagom Kid zakopao na ostrvu Gardiner u Njujorku za tadašnjeg guvernera Ričarda Kotea.

Usprkos brojnim pokušajima da otkriju blago zloglasnog gusara, činilo se kao da će zauvek ostati tajna gde ga je skrio. U maju 2015. godine je istraživač Beri Kliford otkrio svetu da je pronašao Kidov brod Adventure Galley tik uz obalu Madagaskara gde ga je Kid i potopio.

Ne samo da je našao brod već je rekao je da otkrio ogromnu šipku srebra tešku 50 kilograma. Kasnije se ispostavilo da je reč o komadu balasta i da je 95% „srebra“ zapravo olovo.

Upravo zbog toga, postoji mogućnost da je blago kapetana Kida i dalje negde zakopano i čeka svog pronalazača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

blagobogatsvobrodovi
Komentari (0)
Dodaj komentar