Otvoren sef Josipa Broza Tita: Evo šta je u njemu pronađeno

Komisija otkriva tajnu čuvanu 33 godine koju je krio sef Josipa Broza Tita.

Naime, nakon njegove smrti 4. maja 1980. svi predmeti koji se nalaze u sefu ostali su zapečaćeni, a kada je sef otvoren, u njemu su nađene neke veoma vredne stvari, prenosi “Balkanspress“.

U Titovom trezoru se između ostalog, nalazio plavi safir koji je navodno pripadao kraljevskoj dinastiji Romanov iz Rusije, ordenje koje je pripadalo Karađorđevićima i druge dragocenosti.

„Vrlo veliko bogatstvo nalazilo se u tom sefu. Bile su tu unikatne ogrlice i nakit koji je pripadao porodici Karađorđević“, rekao je jedan od članova komisije.

U Titovom sefu bilo je:

– 29,366 kilograma zlata u polugama i prahu

– 1.271 komad numizmatičkog novca

– 2.663 zlatnika i dukata

– 26.219 američkih dolara

– 149 komada nakita (pripadalo porodici Karađorđević)

– 36.000 nemačkih maraka

– plavi safir Romanovih

– 83 komada dugmadi za manžete, kutije za cigarete, medaljoni, privesci i značke

– 18 kompleta posuđa od srebra

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dragoceno kamenjesefTito
Komentari (13)
Dodaj komentar
  • Vanja

    Otvorite sefove danasnjih politicara.Posle 40god vraceni smo u feudalizm,deca nan nepismena,jad I beda.

  • milovan

    Stari lopov i mrzitelj Srba i Karadjordjevica. Ali je vilio njihovo zlato i ostale vrednosti.

  • Pošteno

    Odneo da sobom u grob? Ili delio rodbini, kumovima, botovima,. ? Koliko je dugo vladao, to je sitnica. Toliko sada imaju trećerazredni mafijaši, tajkuni, pevači(a koji opet uzmu nacinalnu penziju od 50000 din). Kralj Aleksandar je bio treći po bogatstvu u Evropi, odmah iza engleske kraljica i belgijskog kralja. Pašić je došao na vlast kao goljo, a postao jedan od najbogatijih u Jugoslaviji. Uz to, pričamo o čoveku koji je umro pre 40 godina. Jeste bilo loših stvari pre 40-75 godina!, ali sada nakon toliko godina, kad je sav svet napredovao, mi smo otišli 30 godina unazad. A to što neki tvrde da nam je super dobro, oni nikad nisu ni bili ni pošteni, ni normalni…

  • Anonimni

    Čovek je postupio mudro! Nije prodao ništa od toga pa razdelio ili likčno potrošio, nego je čak krio od drugih da se ne zagubi, a posle moje smrti to pripada državi — za razliku od dinastije Karađorđević (koju inače poštujem po istorijskoj tradiciji) i koja je stekla velika imanja,on nije naslednicima ostavio ništa veliko sem visokog obrazovanja i dobrog zaposlenja koje bi oni imali i da su bili detca drugih. (Kritičari nek ne potežu temu da nas je nacionalno urnisao — da jeste — jeste, ali to su spletovi istorijskih okolnosti — i to je drugo, pa nek ne mešaju ovo dvoje.)

  • Danijel81

    Ma bitno da se dobro živelo šta ne briga koliko je imao samo nek je nama dobro,ja znam da ima ko priča protiv Tita ali to je normalno ne može baš svakom da bude po taman,kod njega nije bilo pola države da prima socijalu ali ne zato što je to nekom potrebno nego zato što se neko pravi lud i namerno sve proda da nema ništa na sebi pa onda stiče pravo na socijalu,ko je pošteno i hteo da radi kod Tite 5aj je dobro živeo a ne sad ova bagra,pozz

  • Faraonn

    …cudim se kako Dinastija ne ,-napada…

  • Dejan

    mala beba za ove danasnje

  • Anonimni

    Ubica Srba i Srbije

  • Mica

    Bas je bio posten.

  • Jeca

    A gde je sada to bogatstvo? Ko je to uzeo u nastavku?

  • Umorni kosač

    Zar to nisu već otvorili Toma Lopata i nesrećni Oliver Antić?

  • dukat

    ovi danasnji imaju bar duplo vise, a nisu lopovi.

  • Anonimni

    Lopov