Ovo je jedina zemlja na svetu koja ne zagađuje atmosferu, naprotiv

Dok se ceo svet trudi da smanji stopu emisije ugljen-dioksida jer šume apsorbuju manje ovog gasa nego što ga proizvedemo, u jednoj zemlji situacija je drugačija.

Samo u jednoj jedinoj zemlji sveta – u Butanu – zabeležena je negativna stopa emisije ugljen-dioksida, prenose mediji.

Posvećenost ove zemlje, u kojoj živi oko 800.000 ljudi, održivim izvorima energije predstavlja deo njenog nacionalnog identiteta.

„Naši vladari neumorno rade na razvoju naše zemlje, pokušavajući da održe ravnotežu između ekonomskog rasta, očuvanja životnog okruženja, i očuvanja kulturnih dobara“, izjavio je premijer Butana Tsering Tobgej 2016. godine na događaju TED Talk.

Prema Ustavu Butana, u svakom trenutku najmanje 60 odsto ukupne površine zemlje mora da bude pokriveno šumom.

Godine 2015. tim od 100 stanovnika takođe je oborio svetski rekord u sađenju drveća – za samo jedan sat zasađeno je 49.672 sadnice.

Prema najnovijim podacima, globalna emisija ugljen-dioksida dostigla je novi rekord 2017. godine. Ukoliko se ova stopa rasta nastavi, planeta će se neminovno suočiti sa rastom globalne temperature za više od dva stepena Celzijusova u poređenju sa periodom industrijske revolucije, što će izazvati velike prirodne promene koje bi mogle da ostave ozbiljne posledice u vidu suša, poplava, ekstremnih vremenskih prilika, rasta globalnog nivoa mora i nestajanja zaliha pijaće vode, piše Independent.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sumeugljen-dioksidzagađenje okoline
Komentari (0)
Dodaj komentar