Uginule prve biljke na Mesecu: Kineski satelit opet beživotan

Samo 24 sata nakon što je objavljena fotografija prvih biljaka uzgojenih na Mesecu kineske vlasti su saopštile da su nežne zelene biljčice promrzle, piše „The Independent“.

Semenke pamuka koje je kineska misija „Chang’e-4“ poniela na Mjesec proklijale su u aluminijskom mini stakleniku koji je Kinu koštao 10 miliona juana (oko 1.25 miliona evra). Ali vrlo brzo nakon toga je na takozvanoj tamnoj strani Meseca pala noć i temperature su postale preniske za mlade biljke.

Hladna mesečeva noć

– Sonda „Chang’e-4″, koja je 3. januara sletela na Mjesec, očigledno je u nedelju, u prvoj lunarnoj noći od sletanja sonde, ušla u način rada u stanju mirovanja (eng. sleep mode)“, rekao je Ksi Gengksin (Xie Gengxin), voditelj projekta mini ekosistema u „Chang’e-4“.

– Tek nastali život u spremniku nije mogao preživeti mesečevu noć – dodao je Ksi.

Eksperiment s biljkama se provodio kako bi se potvrdilo da bi astronauti u budućnosti mogli u svemiru koristiti hranu iz vlastitog uzgoja, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju.

Zašto nam to odmah nisu rekli?

Nije još uvek jasno, piše „The Independent“, zašto Kineska nacionalna svemirska agencija, ako je znala da biljčice najverovatnije neće preživeti lunarnu noć, nije o tome pisala kada je objavila da su prvi put uspešno proklijale semenke pamuka na Mesecu.

Prema drugim informacijama život u spremniku je trebao da preživi tri meseca i stvori samoodrživu okolinu daleko od naše planete.

Šta se zapravo dogodilo?

Aluminijski spremnik očigledno nije imao grejač na baterijski pogon, tako da su prve mesečeve noći uginule klice pamuka, piše „Space.com“.

Liu Hanlong izjavio je na konferenciji za novinare da je temperatura unutar spremnika dostigla minus 52 stepena Celzijusova i da je time eksperiment priveden kraju, prenose mediji u regionu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mesectamna stranabiljke
Komentari (0)
Dodaj komentar