Vanredno stanje: Banane potpuno nestaju sa lica zemlje?

U narednih nekoliko decenija banane bi mogle u potpunosti da nestanu sa lica Zemlje, tvrde britanski naučnici, a prenosi televizija „Zvezda“.

Oni tvrde da je nestanak ove vrste južnog voća u vezi sa globalnim zagrevanjem. Naučnici procenjuju da će poslednja banana na Zemlji nestati već 2050. godine.

Ranije je u Kolumbiji proglašeno vanredno stanje zbog gljivične bolesti koja uništava plantaže banana u zemlji, a postoji rizik da se parazit proširi po celoj Latinskoj Americi.

Kako je saopšteno — bolest napada sortu banana „Kavendiš“, koja se smatra najpopularnijom na svetu i izložena je u većini prodavnica.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bananegljivične bolesti
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Još kad bi izumrli i majmuni koji ljudski rod vode u propast,ne bih žalio za bananama.

  • Bole

    Sto se mene tice mogu da nestanu, najeo sam ih se za zivota dovoljno. A i nestacu ja pre tih banana, tako da me ova vest ne dodiruje ni malo.

  • Anonimni

    Stalno dobijamo opomenu kroz ovakvo nestajanje biljnih i zivotinskih vrsta i nikako,mi ljudi ,da se ekoloski osvestimo..Bez obzira sto su predvidjene godine potpunog unistenja banane daleke cinenjica da ostajemo bez toliko hranljivog voca,bez koga se svakako moze,jer kazu da srpska“peca“,vrsta bundeve ,pecena ima najslicnije nutritivne vrednosti banane ,vest je alarmantna.Banana je ipak jedinstvena.