Zbog komentara voditeljke Slagalice, oglasio se i RTS (video)

Kristina Radenković, voditeljka kviza „Slagalica“, izazvala je haos na društvenim mrežama kada je u nedavnoj emisiji superfinala ispravila takmičara zbog akcentovanja reči „kontinent“.

Javnost je žestoko osudila njen potez, te su u roku od par minuta osvanuli brojni komentari  u kojima se napada voditeljka, a povodom ovog događaja se oglasio i RTS.

– Primedbe zbog pravilne upotrebe akcenata u najgledanijoj srpskoj televizijskoj emisiji TV Slagalica upućene Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Srbije poprimile su u javnosti neprimerene razmere. Neosnovane optužbe su, paradoksalno, upućene kvizu koji mnogo polaže na tačnost, informativnost i vrednosti obrazovanja, nauke i kulture. Da je došlo do greške ili nepravilne upotrebe akcenata, reakcija javnosti bi bila razumljiva – međutim, greške nema. RTS kao javni servis ima odgovornost prema jeziku i svest o potrebi poštovanja jezičkih normi, uključujući i one akcenatske. Lektori zaposleni u našoj kući rukovode se svojim profesionalnim znanjem i normativnim priručnicima, pre svega Pravopisom Matice srpske i šestotomnim Pravopisnim rečnikom Matice srpske, koji predstavljaju „ustav“ srpskog književnog jezika. Često čujemo primedbu da je jezik živa stvar i da se neprestano menja, te da su književni akcenti na kojima mi istrajavamo u nesaglasju sa „stanjem na terenu“. Ovo i jeste pitanje koje zaslužuje da bude najozbiljnije razmotreno, i to od strane institucija koje se bave jezikom – Odbora za standardizaciju jezika, Instituta za srpski jezik i Odeljenja za srpski jezik u Matici srpskoj. Do tada, dok institucije, eventualno, ovo pitanje ne razreše, Radio-televizija Srbije će nastaviti da se rukovodi akcentskim pravilima koja su još davno utemeljili Đuro Daničić i Vuk Karadžić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rtsSlagalica
Komentari (15)
Dodaj komentar
  • Prof.srpskog jezika i književnosti

    Ne postoji šestotomni „Pravopis srpskog jezika“, već „Rečnik srpskog jezika“ u izdanju Matice srpske, akcenat po pravilu ne može biti na prvom slogu, što se naravno ne vidi u Pravopisu, već u Rečniku. I ne postoji ustav jezika, već norma.

  • Jovica Savic

    Akcentovanje reci kontinent, muškarac, policajac, vatrogasac, ribolovac, australija i slično na rts-u, pinku, hepi tv su apsolutno nenormalni i neprirodno. Ja lično slagalicu gledam bez tona ipak se nekako snalazim. Ako zakon, ustav i ostala pravila stoje iza ovih jezičkih gluposti promenimo i ustav i sve zakone .

    • Anonimni

      Ajde🙄

  • Dragoljub

    Najgore od svega ovoga je,što lektiri kažu,da je dobro i jedno i drugo.

  • Trki

    NEĆU bre više da ih plaćam

  • Igor

    Nju bih momentalno trebalo izbaciti sa RTS.

  • Anonimni

    Ako mislis na jekavicu koja se govori u Novom Sadu onda si se malo zeznuo.

    • Vesna

      „jekavica“???

  • Anonimni

    Ne postoji sestotomni Pravopisni recnik Matice srpske. Postoji samo Recnik srpskohrvatskog jezika u sest tomova koji je objavila MS. Uz brigu o akcentima RTS bi trebalo da vodi brigu i o tacnosti onog sto navodi u zvanicnim dopisima.2

  • bambi

    Akcenat u Beogradu je vestacki napravljen da bi se razdojili od ljudi koji zive van Beograda. Preko 80% stanovnika u Beogradu su seljoveri sto se i vidi po muzici koju slucaju. Tu se skupila sva seljadija iz bivse juge. Prava elita i gospoda zivi u Noveme Sadu. To vam je nesto sasvim drugacije. Kultura, dijalekt, ponasanje i sve ostalo.

  • Sneki

    Pa nismo svi iz Beograda pa da udaramo u bandere.

  • Darija

    Hoćete li da kažete da su SVI oni, pre ovog katastrofalnog akcentovanja, nepravilno govorili ? Naši profesori, Mića Orlović, Dušanka Kalanj i svi ostali ? Kažite lepo, KO i KADA je uveo ovaj odvratan govor. Ne pozivajte se na Vuka Karadžića i Daničića, jer ta vam priča ne pije vodu.

  • Anonimni

    Kakva glupača. Al šta očekivati od tih sa rts-a? 🤮🤮🤮

    • Nina

      Takmicar je pravilno akcentovao rec, a I da nije, voditeljka nije smela da ga ispravlja. To je nevaspitano I drsko ponasanje

      • Spike

        Milfara zeljna paznje . Odvratna i nekulturna.