Od viška pića ne boli uvek glava

Dok smo na dijeti, treba da biramo i ono što pijemo. Prosečna osoba preko tečnosti unese petinu od ukupne količine neophodnih kalorija. Pravim izborom onoga što pijemo moguće je smanjiti apetit i promeniti metabolizam, tako da dođe do smanjena ukupnog broja suvišnih kalorija.
Voda je najbolji napitak. Dve čaše vode popijene neposredno pre obroka mogu učiniti da osetimo sitost brže nego obično i da samim tim pojedemo manje. Novija istraživanja pokazala su da konsumiranje vode u većim količinama pozitivno utiče na metabolizam.
Gaziranim sokovima mi u organizam unesemo beskorisne kalorije koje samo pomažu nagomilavanju suvišnih kilograma. Nije dokazano ni da gazirani napici bez šećera smanjuju kilograme.
Voćni sokovi sadrže istu količinu kalorija kao i gazirani, ali sadrže više vitamina. Ukoliko želite vitamine i antioksidante bez suvišnog šećera, najbolje rešenje je 100% voćni sok ili prirodni sokovi na rastvaranje. Sokovi sa veštačkim zaslađivačima štetni su koliko i sokovi sa šećerom.
Sok od povrća podjednako je hranljiv kao i voćni sok, a sadrži upola manje kalorija. Na primer, sok od paradajza sadrži duplo manje kalorija od soka od narandže. Sok od povrća sa pulpom ima veliku hranljivu vrednost i pomaže pri kontrolisanju gladi.
Mleko je bogato kalcijumom i izuzetno korisno za organizam, ali vam isti taj kalcijum neće mnogo pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma – zaključak je najnovijih istraživanja. Najbolje je piti obrano mleko i jogurt sa malim procentom masti.
Energetski napici ubitačni su za organizam, bar kada je o kalorijama reč. Uprkos tome što sadrže veću količinu korisnih supstanci nego ostali, ipak je bolje konsumirati hranu sa manjom količinom kalorija koja sadrži iste neophodne vitamine i minerale.
Crna kafa je pogodna za razbuđivanje jer sadrži kofein. Istraživanja su pokazala da je u tu svrhu najbolje uzeti šolju dobre jake kafe nego neki energetski napitak. Crna kafa ne sadrži kalorije, a bogata je antioksidantima. Dokazano je takođe da svakodnevno umereno konsumiranje kafe (do dve šolje) pozitivno utiče na raspoloženje, poboljšanje koncentracije i da umanjuje šanse za pojavu dijabetesa i raka. No, čim u kafu dodate šlag, čokoladni preliv ili neku drugu vrstu preliva, povećavate količinu kalorija, štetnih masti i šećera.
Moderne instant kafe mogu sadržati i do 570 kalorija po jednoj šolji – što je verovatno više čak i od jednog normalnog obroka. Zato, ako niste ljubitelj obične crne kafe, smanjite dodatke instant kafi.
Zeleni čaj ne samo da ne sadrži kalorije već stimuliše gubljenje suvišnih kilograma putem procesa koji se odvijaju pod dejstvom fitosupstanci, tj. biljnih supstanci. Te supstance podstiču organizam da sagori ogromnu količinu kalorija i isto toliko masti. Budući da ovaj proces traje nekoliko sati, korisno je piti zeleni čaj što više puta dnevno.
Pivo ne spada u grupu napitaka koji će vam pomoći da izgubite suvišne kilograme; ali ako ste ljubitelj piva, mnogo je bolje držati se svetlog piva, jer jedna krigla sadrži 100 kalorija, a krigla crnog piva 150 kalorija.
Žestoka pića se ne preporučuju jer sadrže dosta kalorija, ali ako ih već pijete, onda smanjite količinu. Od alkoholnih pića preporučujemo crno vino, ali u manjim količinama.
Ovo su samo neka zapažanja o uticaju napitaka na povećanje ili smanjenje „kilaže“, pa bi ih trebalo imati na umu prilikom ishrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kalorijenapicipiće
Komentari (0)
Dodaj komentar