Čuvajte se salmonele leti: Ovo morate da znate kako biste se zaštitili

Letnji period je vreme kada se češće hranimo napolju a manje kod kuće. Međutim, tu vreba opasnost i to od jednog od najpoznatijeg zaraznog oboljenja – salmonele.

Bakterija salmonele u ljudski organizam uvek ulazi na isti način: konzumiranjem neke namirnice životinjskog porekla, koja nije dovoljno termički obrađena.  Zbog toga jaja se ne smeju konzumirati sirova, a mogu biti opasni i kolači i torte koji sadrže ili sirova jaja ili mleko koje nije pasterizovano. Opasnost vreba i od omiljene letnje poslastice – sladoleda, ali i mesa, naročito onog koje se na roštilju nedovoljno ispeče. Budući da je reč o oboljenju koje nije bezazleno, treba biti oprezan.

U najvećem broju slučajeva oboljenje je blago do umereno teško. Međutim, problem nastaje kada bakterija prodre u krvotok i nastane trovanje krvi – tada salmonela postaje ozbiljna i potencijalno životno  ugrožajuća i zahteva hospitalizaciju, kao i lečenje antibioticima. Zato, kada konzumirate neku namirnicu koja je sirova ili samo delimično termički obrađena, uvek imajte na umu – upravo salmonelu, prenose mediji.

Trovanje ovom bakterijom prepoznaje se po sledećim simptomima:

– Povraćanje

– Proliv

– Difuzni bolovi u stomaku, oko pupka i bez bolova u želucu

– Kašaste i vodenaste stolice.

Simptomi se javljaju od 12 do 18 sati posle konzumiranja zaražene hrane, kreću naglo, a posle dva do sedam dana počinju da se smiruju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

salmonela
Komentari (0)
Dodaj komentar