Dečje pahuljice pune su šećera

Ako ste mislili da ste pahuljicama za doručak detetu obezbedili zdrav početak dana, proverite pakovanje.
Mnoge žitarice i pahuljice za decu, u Americi, prepune su šećera, naglašava se u novom istraživanju koje je obuhvatilo 84 vrste pahuljica.
"U našoj studiji otkrili smo da tri vrste pahuljica sadrže više šećera od nekih krem tortica", kaže Pol Pestano, istraživač (Environmental Working Group) i autor ovog izveštaja. "Četrdeset i četiri drugih pahuljica imalo je više šećera u jednoj porciji nego tri keksića sa komadićima čokolade."
Pahuljice koje su imale podjednaku količinu šećera kao krem tortice bile su zaslađene žitarice sa medom ili obične zaslađene ekspandirane žitarice. Zaslađene žitarice sa medom imale su 56% više šećera nego što je predviđeno za tu količinu pahuljica. To je dva puta više od maksimalne preporučene vrednosti.
Studija ističe: "Popularni brendovi stavljaju više šećera nego što sadrže krem tortice i keksići." Kao odgovor, proizvođači pahuljica smanjili su količinu šećera u nekim proizvodima.
Dečje žitarice
Sveukupno, samo jedna od četiri vrste pahuljica ispunjavala je predviđene smernice (u pogledu količine šećera) postavljene od strane odbora federalnih naučnika koji se bave ishranom. Odbor, radna grupa koja se bavi hranom za decu, okupljen je kao odgovor na epidemiju gojaznosti kod dece (jedno od petoro dece u Americi je gojazno).
Odbor je predložio da dečje pahuljice ne smeju da sadrže više od 26% dodatog šećera po porciji. Postoje i smernice za količine soli, zasićene masti, i sadržaj zrnevlja. Industrijske smernice dozvoljavaju do 38% šećera, po porciji.
Visok unos šećera za doručak povezuje se sa slabijom koncentracijom i lošijim uspehom u školi.
Na "lošoj" listi po količini šećera našle su se razne žitarice, voćni kolutići, ovsene pahuljice sa raznim dodacima i ukusima koje su sadržale preko 41% šećera.
Dečje žitarice – zdravije opcije
Pahuljice koje su se našle na listama "najboljih", one koje su poštovale smernice o količini šećera po porciji bile su u isto vreme i bez pesticida i bez genetski modifikovanih sastojaka. To su uglavnom bili proizvodi manje poznatih proizvođača. U tu grupu spadaju razne granole, obične i čokoladne, sa dodacima voća povrća i žitarica.
Bilo je i nekoliko vrsta pahuljica poznatijih proizvođača koje su poštovale smernice. To su uglavnom bile obične nezaslađene pahuljice i žitarice. Od kada su neke kompanije smanjile količinu šećera u pahuljicama, naglašavaju da one sada sadrže između 4 i 12 grama šećera, pa roditelji mogu da odaberu.
Proizvođači naglašavaju da je samo 4% šećera čitave ishrane u Americi sadržano u pahuljicama koje se jedu za doručak. Deca koja jedu pahuljice za doručak, nisu toliko gojazna kao deca koja za doručak jedu drugu hranu, navode predstavnici proizvođača.
Drugi proizvođači uz ponuđen izbor žitarica sa šećerom i bez njega naglašavaju da na njihovim proizvidima nije istaknuto da spadaju u zdravu hranu i da su njihovi proizvodi već duže vreme na tržištu. Oni kažu da bez obzira na šećer, ove žitarice sadrže neophodne vitamine i minerale.
Zaslađene žitarice – perspektiva
Neke žitarice za decu su "skoro kao da ste prelili činiju punu slatkiša mlekom", kaže Dejvid Kac, direktor sa Jejla koji je samo analizirao rezultate.
U reklamama, proizvođači pahuljica trude se da usmere pažnju na druge karakteristike proizvoda, kao što je količina vitamina i minerala, ali ne i šećera.
Roditelji ne mogu uvek da motre na svaki detalj kako bi držali decu podalje od zašećerenih pahuljica, ali treba da nauče decu da reklame njima manipulišu i da sama vode računa o svom zdravlju.
Kako smanjiti unos šećera?
Preporučuje se da se ispitaju tabele hranljivih sastojaka na pakovanju. Treba izbegavati sve žitarice koje sadrže više od 5 grama šećera po porciji. Još jedan predlog je da se u pahuljice sa malom količinom šećera zbog ukusa i zdravlja doda voće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dečija hranagojaznostpahuljicepreviše kalorijapreviše šećerasecerzdrava hranazdrava ishranazitarice
Komentari (0)
Dodaj komentar