Dve šolje mleka dnevno za decu

Mleko je važan izvor vitamina D i kalcijuma u ishrani male dece. Novo istraživanje pokazuje da konsumiranje više od dve čaše dnevno može smanjiti količinu gvožđa koja se skladišti u organizmu, što povećava rizik od anemije.
Kada su istraživači pregledali dnevni unos mleka povezan sa nivoima gvožđa i vitamina D kod oko 1300 dece predškolskog uzrasta, ustanovili su da dve šolje mleka dnevno predstavljaju optimalan iznos za većinu dece.
Vitamin D i gvožđe predstavljaju važne sastojke za decu koja rastu, gvožđe igra važnu ulogu u razvoju mozga, a njegov nedostatak je povezan sa problemima u kretanju. Vitamin D je važan iz više razloga, uključujući i zdravlje kostiju.
Mleko je jedan od najboljih izvora vitamina D i kalcijuma, dok su žitarice obogaćene gvožđem i meso među najboljim izvorima gvožđa.
Tri šolje ili više šolja mleka povezano je sa nešto nižim nivoima feritina u krvi, ali ti nivoi ne izlaze iz okvira normalnog za većinu dece. Nivo feritina pokazuje koliko gvožđa se skladišti u organizmu. Rezultati su pokazali da što više mleka deca piju, to im je nivo feritina manji.
Gvožđe i mleko
Stručnjaci smatraju da su postojeće preporuke o količini mleka potrebnog deci veoma nejasne. Dok neki ne preporučuju više od dve šolje dnevno, drugi savetuju da je obavezna upotreba suplemenata sa vitaminom D za decu koja piju manje od četiri šolje dnevno, što je oko litar mleka. Takođe nije poznato da li mleko direktno blokira apsorbciju gvožđa ili je uticaj manje direktan.
„Kravlje mleko ne sadrži mnogo gvožđa i moguće je da deca koja ga piju puno ne uzimaju dovoljno drugih namirnica koje predstavljaju bogat izvor proteina,“ kaže istraživač i pedijatar Džonatan Megajer.
Novo istraživanje je pokazalo da je svaka šolja mleka od 250 mililitara bila povezana sa padom nivoa feritina za 3,5%. „To možda ne zvuči kao mnogo, ali može biti i više, naročito kod dece sa drugim faktorima rizika za nedostatak gvožđa,“ kaže Megajer.
Nekima su potrebni suplementi
Istraživači navode da suplementi sa vitaminom D mogu biti važni za decu sa tamnijom kožom ili za decu koja ne dobijaju dovoljno ovog vitamina od izlaganja sunčevoj svetlosti. Pedijatar Stiven Abrams kaže da roditelji ne bi trebalo previše da brinu o tome koliko tačno određene vrste namirnica njihovo dete jede, sve dok je detetova ishrana bogata razvovrsnom zdravom hranom (mleko, meso, žitarice, mahunarke, voće, povrće, sokovi).
„Većina dece u ovom istraživanju koja su pila mnogo mleka, nisu imala deficit gvožđa. Uticaj mleka na nivo gvožđa je bio prilično mali“, kaže on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gvozdjekalcijummlekouravnotezena ishranavitamin dzdrava hranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar