Hrana i mišići

Želite lepo izvajano telo i u tu svrhu redovno vežbate. Hoćete i mišiće – ne kao muškarac, naravno, ali želite da povećate mišićnu masu (ionako većina nas ima manje mišićne mase nego što bi to sa zdravstvene tačke gledišta bilo poželjno, a previše masnog tkiva) i u tu svrhu vežbate. Vežbanje je super i najbolji način da lepo izgradite telo i dobijete veću mišićnu masu, ali taj proces možete i potpomoći pravilnom ishranom – onom koja hrani mišiće. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Mišići se velikim delom sastoje od proteina, što znači da bi bilo poželjno da belančevine unesete u organizam. Izvori belančevina su poznati – meso, jaja, riba. U svrhu vajanja mišića neki savetuju i da se ne ustručavate od kombinovanja ugljenih hidrata i proteina; samo, ako to uradite, trebalo bi da znate da takva kombinacija udvostručuje vreme potrebno vašem organizmu da svari hranu, što vam može uzrokovati stomačne probleme i neprijatan zadah iz usta. Možda je ipak bolja varijanta da odvojeno konsumirate belančevine i ugljene hidrate – i tako ćete dobiti mišiće.

Dobra ideja je i da jedete češće (ne preobilne obroke, naravno), recimo, na svaka četiri sata. Na taj način ćete stabilizovati nivo šećera u krvi, kao i energetski nivo. Posledica toga jeste da nećete biti u iskušenju da grickate slatkiše između obroka, plus ćete imati dovoljno energije za vežbanje.

Za slučaj da vam zafali energija, nije loše da pri ruci imate koštunjave plodove. Oni će vam momentano vratiti snagu, a imaju i izvesnu količinu belančevina. Ipak, pazite da ne preterate, jer su ovi plodovi veoma kalorični. Šest badema (ma koliko sitno vam izgledali) je sasvim dovoljno okrepljenje.

Redovno vežbanje, česti manji obroci i dovoljno proteina u ishrani i za dva-tri meseca vaše telo će biti primetno jače i zategnutije. Držimo vam palčeve!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar