Jeftine, a tako zdrave: Zašto treba što češće jesti tikvice

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C, kao i kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak i sprečava razne bolesti kardiovaskularnog sistema.

Većina se pita zašto se u mnogim restoranima služe tikvice sa korom. Odgovor leži u tome što se upravo u kori nalazi većina hranjivih supstanci.

Konzumiranje tikvica ima brojnih zdravstvenih prednosti, a ovo su samo neke od njih:

Dobre su za probavu

U sto grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo letnje povrće preporučuje osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje i podstiču rad creva, več ih i čiste od toksina.

Pomažu pri mršavljenju

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 odsto ploda čini voda. Ne čudi  to što se u sto grama tikvica nalazi samo 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti  sa drugim letnjim povrćem.

Snižavaju krvni pritisak

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C kao i kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa je najbolje da tikvice ne ljuštite, već ih samo dobro operite pre pripreme.

Ubrzavaju zarastanje rana

Ovo letnje povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

Čuvaju prostatu

Tikvicu možemo da nazovemo i pravom „muškom namirnicom“. Mangan u tikvicama povoljno deluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome uvećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose, piše Index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranatikvicezdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Omlet s tikvicama je super I ja ne ljustim tikvice kao ni plavi patlidzan i to zahvaljujuci ovakvim rubrikama .