Maslina kroz vekove

Berba maslina je u septembru, ali u ovom zdravom povrću možemo uživati tokom čitave godine. Masline imaju specifičan ukus, koji vam se ili veoma dopada ili uopšte ne dopada. Najčešće se koriste u salatama ili na picama, a i same mogu činiti salatu.
Masline se ne jedu ubrane sa drveta, već je potrebno da prođu kroz određeni proces da bi se našle u obliku u kakvom ih poznajemo. Taj proces se razlikuje, u zavisnosti od područja i vrste masline.
Odličan su izvor vitamina E i samim tim imaju značajno antioksidantsko dejstvo. Takođe, pomažu u smanjivanju rizika od srčanih bolesti, jer su njihovi hranljivi elementi korisni u prevenciji oksidacije holesterola. Važno je i njihovo dejstvo protiv štetnih slobodnih radikala, što pomaže u zaštiti organizma od raka debelog creva. Vitamin E i polifenoli u maslinama pomažu i u ublažavanju tegoba astme i artritisa. I za žene u menopauzi preporučljivo je konsumiranje maslina, jer se mogu ublažiti neprijatni simptomi ovog perioda.
Latinsko ime maslina je „Olea europaea“, što bi bukvalno prevedeno značilo „evropsko ulje“. Neke masline se beru još nesazrele i tako se podvrgavaju procesu, a neke se ostavljaju da sazru na drvetu, pa se tek onda beru, ali se i one procesiraju. U svetu postoje masline u crnoj, purpurnoj, braon, crvenoj i čak žutoj boji. Kod nas se najviše jedu zelene i crne masline, koje se mogu kupiti i bez koštica, ili punjene, na primer crvenom paprikom.
Značajan proizvod od maslina je – maslinovo ulje, koje se sve više koristi u domaćinstvu. Preporučljivo je za salate, ali su i namirnice ispržene na maslinovom ulju veoma ukusne.
Istorijski podaci govore o maslinama kao o jednoj od najstarijih poznatih namirnica. Potiču sa Krita, oko 3000 godina pre nove ere, a brzo se proizvodnja maslina širila kroz Egipat, Grčku, Palestinu i Malu Aziju. Masline se pominju u Bibliji, oslikane su u egipatskoj umetnosti, a imaju i bitnu ulogu u grčkoj mitologiji. Oduvek je ova biljka obezbeđivala ljudima hranu i ulje, a bila je korišćena i u medicini raznih civilizacija. Poznato je da je važila i važi za simbol mira i mudrosti.
Da ponovimo da je maslina bogat izvor raznih hranljivih sastojaka: ugljenih hidrata, šećera, vlakana, natrijuma, vitamina, minerala, masnih kiselina, aminokiselina i dr.
Izeberite sami omiljenu vrstu masline i uživajte u vitaminima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

masline
Komentari (0)
Dodaj komentar