Mislite da se ništa neće dogoditi ako pojedete ‘ljuto’? Varate se

Ljutu hranu neki ljudi jednostavno obožavaju da jedu u svim prilikama. I čini se kako nije tu samo stvar ukusa. Osećaji tu igraju svoju ulogu jer ‘ ljuta hrana’ muškarcima daje osećaj dominacije.

Rezultati istraživanja objavljenog u Journal of Experimental Social Psihology pokazali su da začinjena hrana podstiče agresivno ponašanje, a i sama pomisao na „ljutu“ hranu može ljude da učini da se osećaju dominatnije.

Istraživači su pitali učesnike istraživanja koju bi hranu naručili pre ili tokom sastanka na kom je potrebno „pokazati zube“. Gotovo 20 posto njih je odgovorilo da bi jelo ljutu i začinjenu hranu, dok je pet posto reklo da bi jeli namirnice blagog ukusa. Odgovore su uporedili sa prethodnim istraživanjaima i dobijenim rezultatima. U jednom su muškarci sa visokim nivom testosterona bili upravo oni koji su jeli najzačinjeniju hranu od svih ispitanika. To je zato što začinjena hrana sadrži visok nivo kapsaicina, sastojka koji izaziva nelagodu, iritaciju pa čak i bol. Pretpostavili su da su upravo ljuti začini okidač za agresivne misli, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biberljutopapričice
Komentari (0)
Dodaj komentar