Relativno zdrava hrana

Često se na raznim vrstama namirnica mogu naći oznake koje poručuju da je reč o zdravoj hrani, na primer „bez masnoća“ ili „bez šećera“ i slično. O čemu je zapravo reč? Takva oznaka najčešće je samo obična reklama!
Kao i u svakoj reklami, cilj je – prodati proizvod. A šta je istina? Ako neki proizvod ne sadrži masti, ne znači da je zdrav, jer može sadržati, na primer, mnogo šećera, a zna se da proizvodi bogati šećerom nisu zdravi, jer povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Nažalost, donositi dobre odluke po zdravlje i hraniti se ispravno, nije baš uvek lako. Ako želite da pravite što manje grešaka pri izboru namirnica, morate se naoružati određenim znanjem o hrani. Bitno je i čitati etikete na namirnicama, da biste saznali sve sastojke namirnice, a ne samo ono što je istaknuto u reklami.
Navešćemo neke namirnice za koje mnogi u neznanju misle da su zdrave. One ipak sadrže i neke sastojke koji vam nisu neophodni, tako da nećete pogrešiti ako ih izbacite iz ishrane.
Jogurt sa voćem na dnu
Vi mislite: jogurt je zdrav i voće je zdravo. Njihov spoj takođe mora biti zdrav. Ipak, nije baš tako.
Kukuruzni sirup nije zdrav, a to je upravo zaslađivač koji se stavlja u ove namirnice, tako da voćni jogurt najčešće sadrži više šećera nego što ga zajedno sadrže voće i obični jogurt.
Šta je alternativa? I među ovakvim namirnicama ima onih koje su zdrave – potražite voćne jogurte sa oznakom „bez šećera“ i nećete pogrešiti.
Konzervirani pasulj
Vi mislite: pasulj je povrće koje sadrži puno vlakana, tako da je to sigurno isto i sa konzerviranim pasuljem.
Obično se pasulj u ovakvim pakovanjima prelije sosom od tamnog i belog šećera. Pošto su vlakna skrivena u unutrašnjosti pasulja, ona ne dospevaju u organizam na pravi način, jer želudac prvo treba da svari šećere koji okružuju vlakna.
Šta je alternativa? Crveni pasulj, pakovan u vodi. Zadržava hranljivu vrednost bez dodatnog šećera. Ne morate ga ni dodatno pripremati, možete ga servirati u obliku u kom je konzerviran, samo dodajte začine.
Pasta-salate
Vi mislite: većina recepata za italijanske pasta-salate sadrži dosta svežeg povrća.
Pasta (testenina) sama po sebi, međutim, uopšte nije zdrava i slična je belom hlebu.
Šta je alterantiva? Salate mogu biti veoma zdrave – salate od povrća ili sa jajima. Odlučite se za neku od njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar