Šta je zdravije – belance ili žumance?

Ljudi često jedu jaja tako što odvajaju belanca – koja se smatraju zdravijom namirnicom, od žumanaca – ozloglašenih zbog velike količine masti, kalorija i holesterola.

Osim toga, s obzirom da belanca obiluju proteinima, njihovo konzumiranje – odvojeno od žumanceta, naročito je rasprostranjeno među onima koji se profesionalno, ili rekreativno, bave nekom fizičkom aktivnošću.

Šta sadrži žumance, a šta belance?

Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od belanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, f

Višak natrijuma možda nije najbolji za naše telo, ali organizmu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbeđuju. Od vitamina, najznačajniji je veliki procenat vitamina A u njima.

Sa druge strane belanca se koriste u svemu, od ishrane do nege kože. Sastoje se uglavnom od proteina, koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva.

Očigledne su prednosti belanceta, ali ne treba izbegavati žumanca jer ćemo konzumiranjem celog jajeta obezbediti potpun obrok. Međutim, ne treba ni preterivati – naročito oni koji paze na liniju.

Ukoliko vam je cilj da smršate, belanca jesu mudrija opcija – imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

belancejaježumanac
Komentari (0)
Dodaj komentar