Uticaj prerađene hrane

Nova studija, rađena na miševima, pokazuje da čest sastojak u vidu emulgatora u prerađenoj hrani može povećati rizik od inflamatorne bolesti creva i metaboličkog sindroma.

Emulgatori se koriste za poboljšanje sastava hrane i produženje roka trajanja, a mogu da menjaju sastav bakterija u digestivnom traku, što može dovesti do zapaljenja i razvoja inflamatorne bolesti creva i metaboličkog sindroma.

Inflamatorne bolesti creva kao što su Kronova bolest (zapaljenje digestivnog trakta) i ulcerozni kolitis (upala-bolest creva) – utiču na milione ljudi i često su ozbiljne, dok metabolički sindrom spada u bolest gojaznosti i može dovesti do dijabetesa, bolesti srca ili bolesti jetre.

Bitno je napomenuti da je istraživanje rađeno na miševima, pa ne mora da znači da će imati potpuno isto dejstvo i na ljude.

Studija je objavljena relativno skoro, mada je još u 20. veku postojala inicijativa za dokazivanje visoke stope inflamatornih bolesti creva i metaboličkog sindroma.

Saradnik studije Andrev Gevirtc navodi da je glavna odlika modernih zala menjanje creva mikrobiota na način koje dovodi do upale, dok drugi saradnik, Benoit Kasaing, kaže da je do povećanja bolesti došlo uprkos skladu humane genetike i objašnjava da hrana dolazi u blisku interakciju sa digestivnim traktom, pa se razmišljalo koja dopuna drugim vrstama hrane može dovesti do smanjenja štetnih bakterija.

Geveritc se ne slaže da prejedanje dovodi do gojaznosti i metaboličkog sindroma. On navodi da osnovni uzrok viška ishrane može biti posledica niskog stepena mikrobiota.

Istraživači nastoje da usavrše eksperiment i utvrde kako emulgatori u hrani utiču na ljude i njihovo zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterije u crevimainflatorne bolesti crevaKronova bolestmetabolički sindromprerađena hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar