Antioksidanti – branioci organizma (1)

Unutar našeg tela postoji čitava armija antioksidanata koja nas štiti od procesa starenja i bolesti.
Mnoge studije su dokazale da nam antioksidanti pomažu u prevenciji raka i srčanih bolesti, čuvaju memoriju, smanjuju rizik od degenerativnih bolesti, umanjuju bol, zamor u mišićima, sprečavaju neka oboljenja oka, čak pomažu i protiv bora.
Za sve to smo čuli, ali većinu nas zanimaju sledeća pitanja: šta su tačno antioksidanti i kako je moguće da oni pomažu kod toliko mnogo telesnih problema? Antioksidanti koje unesemo u telo raspoređuju se po čitavom organizmu i popravljaju oštećene molekule. Kad budete pročitali ovaj tekst, poželećete da u svakom obroku koji jedete imate mnogo antioksidanata.
Da objasnimo prvo sam naziv. Živimo u svetu koji je pun negativnih elemenata i njima smo okruženi sa svih strana – vazduh je zagađen, trpimo UV-zračenje, čak i naše telo proizvodi hormone stresa i toksične hemijske reakcije. Svi ti toksini slabe molekule u našem organizmu, a hemijskim reakcijama nastaju slobodni radikali (molekuli bez elektrona koji hoće da ukradu drugim molekulima elektrone) ili – oksidanti.
Jednom kada se radikal oslobodi, šteta se brzo širi. Slobodni radikali u arterijama (obično nastali zbog hrane pržene u dubokom ulju, duvanskog dima ili zagađenja vazduha) menjaju strukturu lošeg holesterola, tako da on počne da uzrokuje srčane probleme. Sunčeva svetlost udružena sa zagađenjem vazduha može da stvori slobodne radikale u oku, gde oni oštećuju retinalne ćelije, dovodeći do katarakte ili slepila. Takođe se mogu stvoriti slobodni radikali i u ćelijama kože, gde oštećuju DNA-ćelije, povećavajući rizik od raka kože i preranog boranja. Slobodni radikali, tj. oksidanti, mogu uništiti bilo koju ćeliju koja im se nađe na putu – kažu stručnjaci. Zato su toliko važni oni koji se bore protiv njih – antioksidanti. Oni deluju tako što vraćaju molekulu izgubljeni elektron, bez oštećenja drugog molekula.
Naše telo stvara mnogo antioksidanata, ali to, nažalost, nije dovoljno da se izbori sa svim slobodnim radikalima, tako da antioksidante treba dodatno unositi – hranom.
Svakog dana naučnici otkrivaju nove antioksidante. Mi ćemo navesti i opisati neke najvažnije čije je dejstvo dosad istraženo: selen, vitamin E, vitamin C, karotenoidi, polifenol, koenzim Q-10.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antioksidansicdvitamin e
Komentari (0)
Dodaj komentar