Budite zdravi i puni energije: Jedite OVIH 10 namirnica

Osećate li često umorno, iscrpljeno i bezvoljno? To je posledica modernog načina života i loše ishrane. Mnogo radimo, a malo spavamo. Jedva čekamo da legnemo i ujutro se teško rastajemo od kreveta.

Najgore je ako spavate dovoljno, a ipak ste stalno umorni. Šta treba da uradite? Morate povećati nivo energije! Uvedite ove namirnice u ishranu:

1. Banane 

Banane sa puterom od badema su odlična kombinacija ugljenih hidrata i proteina. Banane su bogate magnezijumom, a puter od badema vitaminom B i proteinima. Popraviće vam i raspoloženje i konačno vas pokrenuti.

2. Slatki krompir

Slatki krompir je bogat hranljivim vlaknima i pomoći će vam da podignete nivo energije, ali i da smršate. Bogat e vitaminom C, beta karotenom, magnezijumom i gvožđem. Sadrži kalijum i snižava i pritisak.

3. Zeleni čaj

On će dići energiju i ubrzati metabolizam. Pomaže i u sagorevanju kalorija. Smanjuje apetit.

4. Orasi

Ova kombinacija dobrih masti, vlakana i proteina znači da imaju nizak glikemijski indeks. To znači da je reč o hrani koja se sporije sagoreva, pa njihova energije traje duže, umesto da se naglo poveća pa snizi.

U orasima se nalazi i dosta vitamina iz grupe B, koji su takođe dobri za kognitivne funkcije i regulaciju stresa, a bogati su i gvožđem, cinkom, kalijumom i magnezijumom.

Jačaju imuni sistem jer imaju dosta i selena, mangana i bakra. Stručnjaci kažu da ih je najbolje jesti pre i posle treninga, navodi Mondo.

5. Jaja

Sadrže proteine i aminokiseline. Studije su pokazale da protein koji se nalazi u jajima značajno doprinosi jačanju mišića, brzo zasiti čoveka i dosta dugo daje energiju.

6. Med

Med je prirodni izvor energije. Sprečava zamor mišića.

7. Pečurke

Bogate su gvožđem i znatno dižu energiju. Sadrže i vitamine D i B12.

8. Spanać

Spanać je bogat gvožđem, magnezijumom i kalijumom. Sadrži i magnezijum koji podiže energiju ali i opušta.

9. Losos

Kako piše Mondo, omega 3 masne kiseline i vitamin B u losos pospešuju proizvodnju energije i poboljšavaju moždane funkcije. Zato, ako imate osećaj kao da vam je sve pomalo maglovito, losos bi mogao da vas pokrene i poboljša kognitivne funkcije i raspoloženje u isto vreme.

Ponekad nije problem samo u energiji, već u raspoloženju – jer, ako ste dobro raspoloženi, lakše ćete se pokrenuti, a losos vam pomaže upravo u tome.

10. Semenke

Počnite da jedete seme suncokreta, bundeve i čia seme jer povećavaju izdržljivost. Sadrže minerale, hranljiva vlakna i aminokiseline i proteine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranazdravlje
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dobro , onda navalite na cigarete , drogu , alokohol , nocni zivot , sto manje se krecite , udrite po pragnjetini …

  • Anonimni

    Bravo Bambi! Slazem se!

  • bambi

    Jedite ovo i zivecete 100 godina. A osim toga pomoci cete i krupnim prodajnim lancima hrane da ostvare dobar profit jer im prodaja gore navedenih namirnica ne ide kako treba zbog astronomskih cena. Kako je jednostavno manipulisati sa ljudima ovakvim i slicnim tekstovima. Inace ovo im nije prvi put. Ovo sistematski rade milioniti put i svaki put im upali.