Da li je zdravo prženje hrane na svinjskoj masti? Evo i za koja jela je preporučuju

Svinjska mast je polučvrsti proizvod bele boje dobijen topljenjem masnog tkiva svinje. Razlikuje se od loja, sličnog proizvoda koji se dobija iz masti goveda, ovaca i nekih drugih životinja.

Kulinarski kvaliteti svinjske masti donekle variraju u zavisnosti od porekla i načina obrade, a ako se pravilno otopi, svinjska mast može biti gotovo bez mirisa i ukusa. Ima visok sadržaj zasićenih masnih kiselina i ne sadrži trans masnoće, grupu masnoća za koju se smatra da ima samo negativne efekte na naše zdravlje, piše Index.

Da li je mast dobra za jelo?

Mišljenja su podeljena kada je reč o tome da li je svinjska mast dobra za jelo ili nije. Neki tvrde kako je mast nezdrava i da je treba izbegavati pod svaku cijenu, dok drugi tvrde da je mast zdravija opcija od ostalih vrsta masnoća koje se koriste u kuvanju.

Istina je negde u sredini. Svinjska mast sadrži 40% zasićene masti, a maslac 54% te su oba proizvoda bogata zasićenim masnoćama u poređenju s biljnim uljima, koja obično sadrže manje od 10% zasićene masti. Umereno korišćenje je svakako u redu, ali u potpunosti zameniti biljna ulja svinjskom mašću ne bi bilo dobra ideja.

Koju hranu je najbolje pripremati sa svinjskom mašću?

Svinjska mast se od ulja za kuvanje razlikuje po tome što je na sobnoj temperaturi čvrsta, ima visoku tačku dimljenja i relativno visoku tačku taljenja. Ova svojstva čine svinjsku mast odličnim izborom za pripremu hrane na visokim temperaturama. Jednako je svestrana kao i druge vrste masnoća za kuvanje i može se koristiti za pečenje, dinstanje, prženje, roštiljanje i prženje u fritezi.

Svinjska mast je zbog svoje visoke tačke dimljenja idealna za prženje odrezaka u tiganju, a mnogi je pekari preporučuju za pripremu mrvičastih testa i hrskavog keksa. U svom čvrstom obliku se može koristiti kao maslac i dodati u razne recepte za poslastice i kolače.

Duboko prženje u masti

Prilikom prženja svinjska mast hrani može podariti dodatni okus i pomoći pri postizanju izrazito hrskave teksture. Mast je potrebno prvo otopiti u tiganju ili šerpi. Kada se zagrejala do odgovarajuće temperature, hranu stavite u vruću mast i pržite dok ne porumeni na srednje jakoj vatri. Za vađenje hrane koristite šupljikavu žlicu ili hvataljke pa je ocedite na papirnatim ubrusima i odmah poslužite – zapravo je proces isti kao kada pržite s biljnim/suncokretovim uljem.

Može biti deo uravnotežene ishrane

Zaključno, svinjska mast je vrsta masnoće koja se vekovima koristi za dodavanje ukusa i hrskave teksture hrani. Iako se ne smatra zdravom masnoćom u poređenju s visoko nezasićenim omega-3 uljima, poput maslinovog ulja, ipak se može koristiti u umerenim količinama kao deo uravnotežene ishrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranamastprzenje
Komentari (0)
Dodaj komentar