Kako postati vegetarijanac?

Vegetarijanska ishrana predstavlja veoma zdravu ishranu, koje se pridržava puno ljudi. U poređenju sa opštom populacijom, tipičan vegetarijanac ima vitkije i manje masivno telo, manje holesterola, jako male šanse za pojavu dijabetesa i znatno smanjen rizik od pojave bolesti krvnih sudova. Ako do sada niste bili upoznati sa ovakvim načinom ishrane, sve ovo vam sigurno zvuči obećavajuće. A ukoliko želite podrobnije da se informišete, ukazaćemo vam na najveće prednosti ovakvog načina ishrane u odnosu na uobičajeni.
Vrste vegetarijanske ishrane
Postoji puno različitih vrsta vegetarijanske ishrane. Prema opšte prihvaćenoj definiciji, vegetarijanci ne jedu meso, živinu ni ribu. Neki vegetarijanci jedu jaja i mlečne proizvode. Pojedini vegetarijanci jedu mlečne proizvode, ali ne i jaja. Najispravnije je reći da pravi vegetarijanci zapravo jedu samo hranu biljnog porekla. Ne jedu ništa što je životinjskog porekla, uključujući i mleko, jaja ili med. Međutim, za koji god se način ishrane opredelite, biće vam preko potrebni proteini, gvožđe, kalcijum, cink i vitamin B12.
Izaberite proteine na pravi način
Proteini iz mesa sadrže sve aminokiseline koje su našem organizmu preko potrebne, ali ih izvori vegetarijanske hrane često ne sadrže. Kako bi ovo nadoknadili, vegetarijanci moraju u svoju svakodnevnu ishranu da uključe puno raznovrsne hrane poput oraha, semenja, mahunastih i zrnastih biljaka. Primera radi, pasulj je veoma bogat aminokiselinom pod nazivom lizin, ali je s druge strane siromašan aminokiselinama bogatim sumporom. Sasvim suprotno je kada su u pitanju zrnaste biljke. Jedan od načina da sve ovo sjedinite jeste da u okviru jednog obroka pojedete i malo pasulja i malo pirinča, jer ćete na taj način u organizam uneti neophodnu količinu proteina.
Soja kao zamena
Proizvodi na bazi soje spadaju u onu grupu proizvoda koji obiluju proteinima, a predstavljaju i veoma dobru zamenu za meso – tofu ćevapi npr. Postoji još puno hrane na bazi soje koju možete isprobati. Soja je glavni sastojak većine vegetarijanskih hot-dogova, pilećih kroketa i kobasica.
Preradite svoje omiljene recepte
Jedan od najjednostavnijih načina za prelazak na vegetarijanski način ishrane jeste promena omiljenih recepata u verzije bez mesa. Možete, recimo, umesto lazanja s mesom napraviti lazanje sa spanaćem ili tofuom.
Vegetarijanski omlet: u vegetarijanskom načinu ishrane jaja predstavljaju jako bogat izvor proteina. A nema ničeg lakšeg od pravljenja omleta, samo bez šunke i sira. Kao zamenu, ubacite šargarepu, pečurke i spanać i zadiviće vas koliko je omlet spremljen na ovaj način ukusan, a pri tom hrani vaše telo neophodnim proteinima.
Vegetarijanske punjene paprike: umesto da napunite papirke onako kako ste to dosad radili, probajte isto to ali sa smesom pirinča i povrća, s tim što ćete umesto mesa npr. dodati i pasulj.
Lošije strane vegetarijanskog načina ishrane
Ukoliko im ishrana nije raznovrsna i sveobuhvatna, vegetarijanci rizikuju da budu lišeni nekih od najbitnijih vitamina i minerala kao što su gvožđe, vitamin B12, cink, kalcijum i vitamin D. Ako pak pijete mleko ili jogurt i jedete sir, onda kostima obezbeđujete dovoljno kalcijuma da bi ostale jake. Ali ukoliko prihvatite način ishrane pravih vegetarijanaca, biće vam potrebni neki dodatni izvori kalcijuma u koje spadaju sojino mleko i sok od narandže, orasi i zeleno povrće. Osobe koje izbegavaju mlečne proizvode takođe stvaraju sebi i nedostatak vitamina D. Naše telo može to da nadoknadi izlaganjem suncu, ali oni vegetarijanci koji se ne izlažu dovoljno suncu moraju pronaći neki odgovarajući dodatak koji će nadoknaditi ovaj nedostatak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vegetarijancivegetarijanska ishrana
Komentari (13)
Dodaj komentar
  • Ana Nenadov

    Zelim i moram preci na vwgetarijansku ishranu prvenstveno zbog zdravlja ,pod hitno ali svi pisete dase nejede meso jaja mleko ml.proizvodi al sta konkretno se jede kako se sprema dali se sme jesti hleb

    • V. B.
  • MarionEn

    Pčelu po pravu sčitaюt odnim iz samыh poleznыh nasekomыh dlя lюdeй. Ona, v pervuю očeredь, snabžaet nas tovarami, kotorыe ne tolьko celebnы, no i unikalьnы po svoemu sostavu, ne vstrečaющimsя bolьše ni v kakom produkte. No rabota pčelы nužna i dlя drugogo: provodя opыlenie rasteniй, pčela sposobstvuet processu prodleniя žizni. Učenыe davno dokazali, čto polьza pčel dlя čeloveka obuslovlena prisutstviem prirodnыh antibiotikov vo vseh produktah pčelovodstva. Potomu, vse, čto daюt pčelы, očenь polezno dlя lюdeй, služit ne tolьko produktom pitaniя, no i svoeobraznыm lekarstvom. A zanяtie pčёlami dast vse эto, sdelav postoяnnыm naličie v dome celebnыh produktov, polučennыh s pomoщью pčel. polučaetsя med ot pčelы video. Zanimatьsя pčёlami ne tak-to prosto, nužnы znaniя i navыki, različnыe prisposobleniя, kotorыe pomogut v эtom dele. Pčelovodstvo pri nadležaщem podhode možet statь ne prosto lюbimыm hobbi, no i horošim biznesom, kotorый prinesёt horošiй dohod. Vы možete naйti mnogo interesnogo i udivitelьnogo materiala o pčelovodstve: samom processe i produktah, o polьze meda, s pomoщью kotorogo lečat ne odno zabolevanie, izučitь prisposobleniя dlя zanяtiя pčelovodstvom.

  • Mala...

    Želim postati vegetarijanka, ali uvijek kad si zadam taj cilj, izdržim samo 2 dana… Pomoć:(

  • Tamara Nenadić

    Pošto sam nova u ovome i pošto su mi trebali saveti u vezi s vegetarijanskom kuhinjom, Krstarica mi je pomogla da lako postanem vegetarijanac!

  • Miljan Đ.

    Zaista me ljuti kada pročitam da su vegetarijanci u opasnosti jer ne jedu meso. Pa dokle ćemo da izvrćemo više stvari? Oni koji jedu meso su u opasnosti, i to višestrukoj. Od holesterola, triglicerida, hipertenzije, srčanih oboljenja itd. Vegetarijanac sam 6,5 godina i mogu reći da nisam bledunjavi i jadni malokrvni čovek. Naprotiv, imam 103 kilograma i visok sam 190 cm. Tako da je ta priča o mršavim, bledunjavim tipovima zaista odavno prevaziđena i više me nervira kada je slušam. To nam i priroda kaže. Najsnažnije, najizdržljivije pa i najdugovečnije životinje jesu biljojedi. To je činjenica. Nisam požalio nijednog trenutka što sam vegetarijanac.

  • Katarina Bianco

    Po kom kriterijumu se neko naziva pravim vegetarijancem u ovom tekstu? Šta ostali su krivi ili lažni??? Ako je stručan tekst, onda koristite i stručne nazive! Postoje vegetarijanci koji jedu mleko i jaja, oni se nazivaju lakto-ovo vegetarijancima i vegetarijanci koji konsumiraju mleko, ali ne i jaja- lakto vegetarijanci.. Ljudi koji ne konsumiraju ni jaja, a ni mleko su vegani! Ja sam 7 godina vegetarijanac i nemam nikakvih zdravstvenih problema, osećam se mnogo bolje nego dok sam jela meso. Već 7 godina me svake zime prehlada i grip zaobilaze, što pre nije bio slučaj. Imam sasvim dovoljno energije i nikada ne bih promenila svoj način ishrane. Mogu samo u budućnosti da napravim korak napred i da postanem vegan. Vegetarijanac sam postala iz čisto etičkih razloga, ne želim da nekog ubiju da bih ja utolila svoju glad, ima toliko druge divne hrane.. Ja sam i zaboravila kakvog je ukusa meso – i mirna mi je savest.

  • Marko Stojanović

    Vegetarijanac sam vec duže vreme, nisam mršav (naprotiv), bled, niti imam zdravstvenih problema, krvna slika mi je savršena. Ako se pravilno i raznovrsno hranimo, nema opasnosti od nedostataka vitamina i minerala. Kalcijum vegetarijanci dobijaju iz orašastih plodova, susama itd. Pogrešno je mišljenje da je mleko neophodno zbog kalcijuma. Kalcijum iz mleka organizam ne može da iskoristi zbog prisustva složenih belančevina životinjskog porekla. Kada jedemo meso, mleko, mlečne prerađevine, Ph tela se narušava i organizam postaje previše kiseo. Zbog toga dolazi do povlačenja kalcijuma iz kostiju da bi se Ph normalizovao. I eto osteoporoze.

  • Marija C

    Moja mama je pre jedanaest godina, sa 70 godina, prešla na vegetarijanski način ishrane koji uključuje mleko, mlečne proizvode i jaja. Prethodno je dvadesetak godina bolovala od izrazite anemije, koja je u međuvremenu sanirana, ali je ostavila ishemične promene na srcu i mozgu. Za srčani i neurološki problemi je koristila i još uvek koristi lekove. Već dva meseca po prelasku na vegetarijanski način ishrane, primetila sam drastično poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja moje mame. Delovalo je kao da se „podmladila“, a smetnje u vidu tremora ruku, otežanog hoda, kriza svesti, lupanja srca su se primetno smanjile. Dok smo zdravi, naš organizam ima snage da se izbori sa „lošom“ (tj. zagađenom) hranom, tako da nismo svesni koliki značaj ishrana ima na naše zdravlje. Kada nam organizam posustane, onda je veoma značajno da mu pomognemo, pre svega zdravom ishranom, kao što je vegetarijanska.

  • Senka S

    Vegetarijanac sam vec skoro 10 godina (imam 30 godina). Pre godinu dana sam počela da konsumiram ribu (npr. 3 puta mesečno). Jako retko (2-3 puta godišnje) jedem soju, konsumiram mleko i jaja. Nikada nisam bila ljubitelj mesa, a prestala sam da ga jedem zbog ljubavi prema životinjama. Nisam bleda, već, naprotiv, nepoželjno rumena. Puna sam energije, trčim u proseku 5-6 km dnevno, vežbam aerobik i fitnes, i niko ne može da veruje da imam toliko snage i energije s obzirom na hranu koju jedem. Moj zaključak bi bio da boja kože, izdržljivost, energija i sve ostalo zavisi od samog čoveka i da je jako bitno da se konsumira hrana koja prija organizmu, nezavisno od njenog porekla. Ja sam presrećna što mogu da ne jedem meso i da budem potpuno ista kao i pre, jer ne bih mogla da podnesem da moram da jedem tele ili neku drugu životinju.

  • Bojana Latinović

    Vegeterijanka sam već 5 godina i nemam zdravstvenih problema, nisam ni bleda, niti malokrvna. Krvna slika mi je odlična. Meso sam prestala konsumirati postepeno i bez prethodne namere da „pređem u vegeterijance“. Jednostavno sam se zdravo hranila i unosila u organizam namirnice koje mi prijaju. Prvo sam prestala jesti svinjetinu, jer je previše masna, i jela sam piletinu i ribu. Posle nekog vremena, shvatila sam da nisam jela meso već mesec dana i izgubila sam svaku potrebu za konsumiranjem. Odlučila sam da ostanem na ishrani koja mi prija. Jedem mleko i jaja, naravno. Uzimanje sintetizovanih vitamina u tabletama nije zdravo na duže staze, tako da ne bih prešla nikako na veganski način ishrane, a i sojino mleko je preskupo. Inače, niste napomenuli u tekstu, da soja sadrži sve aminokiseline i materije potrebne organizmu, kao i meso, i mnogo je zdravija za ishranu. Soja, takođe, pomaže kod tegoba u menopauzi, što je potvrđeno kroz istražianje u kom se došlo do zaključka da su Kineskinje jedine žene na svetu koje nemaju probleme u toku menopauze, jer im je ishrana bogata sojom.

  • Slađana Lugarić

    Vegeterijanka sam već dve godine, pripremam hranu po receptima iz knjige „Hare Krišna“. Nemam nikakvih zdravstvenih problema. Namesto soka, često pijem sojino mleko bez šećera ili proseno mleko ili ovseno. Visoka 160, teška 62 kg. Starost 50 godina. Nikada ne bi promenila način ishrabe!

  • Branislav Bera

    U životu sam imao prilike da upoznam građane koji su vegetarijanci. Mnogi od njih izgledali su blijedoliko kao da nemaju kap krvi u sebi. Ja sam u biti protivnik vegetarijanstva, osim ako su u pitanju zdravstveni razlozi. Mislim da svaki čovjek treba da ima izbalansiran jelovnik koji se sastoji od namirnica biljnog,ali i namirnica životinjskog porijekla. Moje je mišljenje da nije dobro jesti samo namjernice biljnog ili samo namjernice životinjskog porijekla. Također, kod ovako izbalansiranog jelovnika vrlo je važno kako će se složiti redosljed ishrane. Neki narodi kao npr. Jevreji imaju propisan način ishrane koji obuhvata i redosljed slaganja hrane prilioom konsumiranja, tzv. košer ishrana. Koliko mi je poznato, u tim slučajevima se ne može trošiti mlijeko i mliječne prerađevine uz jela od mesa. Međutim, mi obično uz burek ili ćevape pijemo i jogurt. Način i redosljed ishrane je dobrim dijelom regulisan podnebljem i klimom u kojoj ljudi žive, ali i nacionalnom tradicijom. Tako smo na području Ex Jugoslavije govorili o dalmatinskoj kuhinji, bečkoj kuhinji, zagorskoj kuhinji, slavonskoj kuhinji, orijentalnoj kuhinji, leskovačkoj kuhinji, narodnoj (seljačkoj) kuhinji… Svaka od ovih kuhinja bila je vezana za određeno podneblje, region ili određenu kulturološku pripadnost pojedinih naroda ili regija. Također, svaka od ovih kuhinja imala je svoje specijalitete i način i redosljed posluživanja.