U trendu

Uvod u vegetarijansku ishranu (1)

Termin „vegetarijanski“ koristimo uvek kada govorimo o načinu ishrane koji podržava konsumiranje namirnica biljnog porekla, a protivi se unošenju namirnica životinjskog porekla. Srodni ovom načinu ishrane jesu veganski, makrobiotički i frutarijanski način ishrane.
Vegetarijanci u užem smislu pored životinjskog mesa ne jedu ni mlečne proizvode ni jaja. Oni koji se ne pridržavaju tako strogog režima ishrane ipak jedu jaja i mlečne proizvode. U svetu je vegetarijanstvo veoma popularno, jer to nije samo odnos prema hrani već i zauzimanje određenih stavova – opšta briga o sopstvenom zdravlju, staranje za dobrobit životinja i ukazivanje na ekonomske i ekološke posledice ishrane zasnovane na mesu.
Vegetarijanstvo je prestalo da bude samo način ishrane već je preraslo u pokret koji sve više nutricionističkih stručnjaka podržava svojim teorijama i dokazima. Oni tvrde da se vegetarijanstvom smanjuju rizici od dijabetesa, hipertenzije, artritisa, raka debelog creva i prostate, kao i srčanih bolesti. Ako je pažljivo isplanirana i dobro izbalansirana, vegetarijanska ishrana obezbeđuje sve esencijalne hranljive sastojke. Dakle, ako želite da budete vegetarijanac, nije dobro da nasumice jedete bilo koje proizvode biljnog porekla, već treba voditi računa da dnevni jelovnik uključuje sve vrste neophodnih namirnica: voće, povrće, koštunjave plodove, semenke i, za one vegetarijance koji ih se nisu lišili – jaja i mlečne proizvode. Naročitu pažnju treba obratiti na ishranu trudnica i dece.
Istorija vegetarijanstva
Kroz razvoj civilizacije, predstavnici vegetarijanstva su iskazivali moralne i duhovne argumente da bi izrazili svoje gađenje nad jedenjem životinjskog mesa. O tome su govorili čak i antički pisci, poput Plutarha i Ovidija. Pitagora je smatrao da životinjska krv kontaminira i brutalizuje dušu. I danas razne religije, kao bramanizam, budizam, hinduizam i dr, ohrabruju ishranu biljkama. Početkom 19. veka počinju da se javljaju i naučni dokazi koji podržavaju korisnost vegetarijanske ishrane. Britanski fizičar Vilijam Lambe ozdravio je od teške bolesti hraneći se samo biljkama pa, ohrabren time, nastavlja da istražuje vegetarijanstvo.
Poznati vegetarijanci današnjice su: Karl Luis, Mahatma Gandi, Pol Makartni, Vanesa Vilijams, Dastin Hofman i dr.
Dakle, ako ste vegetarijanac, u dobrom ste društvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.