Manja je šansa da ćete dobiti rak ako jedete ove namirnice

Konsumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu JAMA Oncology.

Naučnici podsećaju da je prednost konsumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta i njihov uticaj na zdravlje već utvrđen kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sustava, piše portal Science Daily.

Ishrana koja sprečava rak

Nova otkrića bazirana su na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Država i evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta ishrane može efikasno da spreči razvoj raka pluća.

Učesnici studije bili su podeljeni u pet grupa, u zavisnosti od količine vlakana i jogurta koje su unosili. Kod onih među njima koji su konsumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u poređenju sa grupom koja nije unosila jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

„Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim Smernicama o ishrani za razdoblje 2015. – 2020., kojima se preporučuje ishrana bogata visokim udelom vlakana i jogurtom“, rekla je jedna od autorki studije, dr. nauka Ksao-Ou Šu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak Vanderbilt-Ingram.

„Tu inverznu povezanost primetili smo među sadašnjim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile i podjednako među muškarcima i ženama i osobama različitog porekla“, dodala je naučnica.

Šu je dodala da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna probiotička svojstva namirnica (probiotici su nesvarljivi sastojci nekih namirnica koji podstiču rast korisnih mikroorganizama u crevima i obezbeđuju  zdrav i snažan razvoj crevne flore) i probiotička svojstva jogurta koja mogu nezavisno ili sinergistički izmeniti crevnu floru na kvalitetan način.

Autori studije su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu JAMA Oncology.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ihranajofurtrakvlakna
Komentari (0)
Dodaj komentar