Moćni začin koji čini čuda za zdravlje, ali dnevno sme samo 2 grama

Muskantni oraščići obiluju antioksidansima, koji štite od razvoja hroničnih bolesti i deluju antiupalno. Takođe imaju jako antibakterijsko, ali i analgetičko dejstvo, tako da se tinkuture koje sadrže ovaj začin koriste u mastima i kremama protiv bolova. Posebno kod reume i mehaničkih povreda.

Dobar je i za zdravlje bubrega i jetre jer im pomaže u čišćenju toksina, ali i u otapanju kalcifikata koji se mogu nataložiti u ovim organima, piše B92.

Nekoliko istraživanja do sada potvrdilo je da sastojci muskatnog oraha, ali i ulja koje se dobija od njega, mogu efikasno izazvati apoptozu, odnosno ćelijsku smrt raka krvi, odnosno leukemije, pa tako zaustaviti razvoj ove vrste bolesti.

U narodnoj medicini, muskantni orašćić je jako cenjen zbog antibakterijskog efekta, pa se koristi u borbi protiv lošeg zadaha i nakupljanja bakterija u ustima. Sadrži i eugenol, koji je glavni neprijatelj zubobolje.

Zbog izuzetno visokog sadržaja magnezijuma, mleveni muskantni oraščić u toplom mleku rešava problem nesanice.

Simptomi trovanja

Iako je ovo dragocen začin koji u mnogo smerova može poboljšati opšte zdravstveno stanje, ipak može imati i vrlo neprijatne nuspojave. Ukoliko ga koristite u malim dozama, nema razloga za brigu, međutim preterivanje može dovesti do komplikacija, pa čak i ozbiljnog trovanja.

Prekomerna doza može izazvati halucinacije, konvulzije, tahikardiju i povraćanje.

Kako bi ste na najbolji način iskoristili muskantni orašćić i izbegli rizik od nuspojava, nikako ne smete preći dnevnu preporučenu dozu od 2 grama.

Takođe, ovaj začin je strogo zabranjen trudnicama, kao i ljudima koji boluju od epilepsije i težih neuroloških poremećaja.

Mleveni muskantni orašćić treba čuvati na suvom mestu, u staklenoj tegli, dalje od izvora toplote i svetlosti. Tako čuvan ostaje svež i šest meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muskantni orasciczačinzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar