Omiljeni začin Srba čini čuda u našem telu: Evo 7 razloga zašto ga jesti što češće

Ljuta ili slatka, mlevena crvena paprika nezaobilazan je začin u gotovo svakoj kuhinji. Posebno sada, zimi kad jedemo više čorbica, gulaše i paprikaše i uopšteno jela na kašiku.

Kad saznate koliko je zdrava poželećete da je jedete i češće što stvarno nije teško. Papriku vrlo lako možemo dodati i u druga jela: složence, razne namaze (od sira, leblebije, patlidžana), supe… I isplatiće se jer je bogata ne samo antioksidansima već i vitaminima i mineralima.

1. Puna je korisnih nutrijenata

U samo jednoj kašici mlevene paprike (ili 6 grama) ima samo 19 kalorija, a sadrži čak 13% dnevno potrebne količine vitamina A, 13% dnevno potrebne količine vitamina E, 9% dnevno potrebne količine vitamina B6 i 8% dnevno potrebne količine gvožđa! Paprika je puna i antioksidansa većinom iz grupe beta karotenida poput beta karotena, kapsantina, zaeksantina i luteina koji su aktivni borci protiv bolesti srva i kardiovaskularnog sistema i karcinoma – između ostalog.

2. Dobra je za zdravlje očiju

Mlevena paprika dobro deluje na zdravlje očiju smanjujući rizik od razvoja katarakta (sive mrene) i degeneracije makule ili žute pege što je povezano sa starenjem. U jednoj studiji žene koje su uzimale suplemente luteina i zaeksantina u 32% slučajeva razvile su manje katarakte od onih koje nisu uzimale ove sastojke koje nalazimo u paprici.

3. Smanjuje upalne procese

Neke vrste paprika, posebno one ljute zbog kapsantina dobro deluju na upalne procese kao i bolna stanja uključujući artritis, oštećenja nerava kao i probleme s probavnim sistemom.

4. Može poboljšati novi holesterola

Kapsantin iz paprike može podići nivo HDL-a, dobrog holesterola, i sniziti ukupan nivo holesterola i nivo LDL-a, lošeg holesterola što se sve povezuje sa zdravljem srca.

5. Antikancerogeni efekat

Beta karoten, lutein i zeaksantin pokazali su se kao dobri borci protiv oksidativnog stresa što smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta karcinoma. Studija na 2000 žena pokazala je 25 – 35 % manji rizik od nastanka raka dojke zahvaljujući unosu ovih nutrijenata. Takođe, kapsantin usporava i rast ćelija raka koji se već razvio.

6. Deluje i na nivo šećera u krvi

Kapsantin deluje na gene povezane s nivoom šećera u krvi i blokira enzime koji razgrađuju šećer u telu, a može poboljšati i toleranciju na insulin. U četvoronedeljnoj studiji u kojoj su 42 trudnice uzimale 5 mg kapsantina dnevno znatno im se smanjio nivo šećera u krvi nakon obroka u poređenju s grupom koja je dobijala placebo.

7. „Zdrava“ krv

Paprika je bogata dvama nutrijentima važnima za krv, gvožđem i vitaminom B – njihov manjak može smanjiti broj crvenih krvnih zrnaca i uzrokovati anemiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mlevena paprikazačinzdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vegetarijanac

    Dali ste probali crni luk, svež leb i slanine? Posle prihvatite snajku, pa da vidite. Jeste paprika je zdrava zbog cirkulacije i izbacivanja toksina kroz znoj, ali nemože da dobaci đumbiru.Zaboravite na izvikanu kurkumu, kari i ostale gluposti.